Grave

Olympisch - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het was allemaal zo mooi bedacht. Mensen van de hele wereld verbroederen door samen te sporten. Niet om te winnen maar gewoon om deel te nemen. Het was 1896. De dromer heette Pierre de Coubertin. Baron en sportliefhebber. 120 jaar later zijn we. Een Olympisch jaar. In Rio de Janeiro gaat het weer gebeuren.

Sporten. Veel geld. Sponsoring door allerlei leveranciers van gezonde producten als Coca-Cola en McDonalds. Heineken is er thuis. De verbroedering is al lang geleden verdwenen. Oorlogen sloegen diepe kraters van haat dwars door de Olympische gedachte. Soms werd een editie van de Spelen door bepaalde landen geboycot. In 1956 ook door Nederland. Waarom? De Russische inval in Hongarije. Jammer voor de sporters die jarenlang voor dit schouwspel hadden getraind. Extra zuur ook toen bleek dat het aangevallen land uiteindelijk zelf wel bleek mee te doen. Ach. Nederland. Braafste jongetje van de klas. Een 9 voor gedrag.

De Spelen die vandaag beginnen hebben ook al weer krantenvol ellende opgeleverd. Doping door de Russen. Doping door niet alle Russen. Geen Russen naar de Spelen. De bonden moeten zelf maar beslissen of hun sport Russen wil. Tja, die bonden. Daar zitten ook lekkere jongens bij. Neem de Nederlandse Judobond. In de klasse onder 78 kg bij de dames laten ze de nummer twee van de wereldranglijst thuis. Ja, echt waar. Onze eigen stadgenoot Guusje Steenhuis mag niet proberen om voor ons land goud te halen. Onze bond vindt dat de nummer zeven van die wereldranglijst “meer kans heeft op een medaille”. Ja, dan heb je een duidelijke visie. Dan geef je een objectieve motivatie voor je keuze.

Ach, laat ik me toch niet boos maken. Laat ik er maar om lachen. Om die miljoenen bedelaars met hun gezinnen die niet in beeld zullen komen. Is namelijk geen reclame. Net zo min reclame als het staatshoofd van Brazilië. Die is afgezet. Of niet? Zelf vond ze van niet. Laten we het houden op een beetje crisis.

Volgens berekeningen van de Universiteit van Groningen gaan we 24 medailles halen. Fijn om te weten. Goldman Sachs voorspelt 20 medailles. Wie? Goldman Sachs, een Amerikaanse investeringsbank. Tja. Lachen maar.
Ik krijg wel eens te horen dat ik over sommige dingen zo zuur kan zijn. In dit geval heb ik alleen feiten genoteerd. Geen eigen mening geventileerd. Nou ja, niet zo veel. Alleen over Guusje Steenhuis, en daar mag je ook zuur over zijn. Verder is alles gewoon gebaseerd op feiten.

Ik heb niet eens over de zika-mug geschreven. Al een jaar lang staan er allerlei waarschuwingen in de kranten. Inclusief enge foto’s van baby’s. Gelukkig, en dat is echt positief, is het nu in Brazilië winter en zijn er maar weinig muggen te ontdekken. Sluit ik toch weer positief af. En ja, ik ga supporteren voor alle Nederlandse sporters. Met een colaatje en een hamburgertje in de hand. Bij een Oranje medaille een Heineken.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties