Grave

ABN AMRO trakteert ouderen Catharinahof op kerstbomen

'Ohh, dit is zó mooi'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Louise van den Brink uit Grave is seniorencoach bij ABN AMRO. Zij komt bij klanten thuis op bezoek om te luisteren en te helpen, of biedt hulp via telefoon, webcam of e-mail. Ze helpt met de dagelijkse bankzaken: “Normaal zou een klant naar een kantoor van ons moeten komen, maar als dat niet meer gaat, ga ik naar de klant toe. Er is tegenwoordig nogal sprake van financieel misbruik en ik heb een speciale training gevolgd om dergelijke signalen die daar op wijzen te ontdekken. Een aantal jaren hebben we met zes seniorencoaches door heel Nederland gewerkt. Door het goede contact met senioren in verzorgings- en/of verpleegtehuizen, hebben wij die hulp steeds beter kunnen maken. Zo kregen we in Catharinahof veel adviezen en tips van Wil Evers. Hij is daarmee één van onze ambassadeurs die de klanten en ons helpt met het internetbankieren van ouderen. Dat heeft ertoe geleid dat we sinds enkele maanden uitbreiding hebben gekregen van het aantal seniorencoaches. We kunnen nu met veertien coaches het hele land bedienen”.

De vrijwilligers.

ABN AMRO had 34 kerstboompjes inclusief een goodiebag met slingers, ballen, lichtjes en iets lekkers klaarstaan voor mensen die het dit bijna afgelopen jaar wat extra moeilijk hadden gehad. Het overlijden van een familielid of goede vriend(in), wat sukkelen met de gezondheid of andere problemen. Ook cliënten die geen familie meer hebben, staan op het lijstje. Zes vrijwilligers kregen van activiteitencoördinator Anke Liefrink uitleg over de bezorging en het opmaken van de kerstbomen. De routes werden verdeeld en eenieder ging op stap, om wat licht te brengen bij bewoners van Catharinahof. Uw verslaggever ging mee met Louise van den Brink en Anke Liefrink naar de bewoners van Kleinschalig Wonen.

Deze afdeling bestaat uit vier woonkamers met toebehoren. In de eerste kamer is de verrassing groot. Een kerstboom stond er nog niet. Eén van de bewoners begon spontaan Kerstliedjes te zingen. Ook de anderen en de bezoekers vonden dat een goed idee. Gezellig. Samen-zijn. Lachen van blijdschap. Gevoel van verbondenheid, dat nog groter werd, toen liefhebbers gevraagd werden om de boom mee te helpen versieren. De ballen waren onbreekbaar en stuiterden tot grote vreugde van de aanwezigen over de grond. Toen de lichtjes gingen branden klonk spontaan applaus.

Ook in de volgende huiskamers ging het niet veel anders. Meneer van Dijk, die boven woont en bij zijn vrouw beneden op bezoek is, is een fan van de Arena. Hij knikt blij als ik hem vraag of ik een foto mag nemen, als hij samen met zijn vrouw het boompje optuigt. Hun zoon vertelt hoe goed het met zijn ouders gaat. Ondanks hun verblijf op verschillende verdiepingen. Hij komt uit Druten en is meermalen per week in Catharinahof.

Op de laatste afdeling zijn de bewoners toe aan een hapje en een drankje. De één kiest voor een wijntje, de ander wil liever een sapje. Advocaat met slagroom doet het goed. Ook hier worden we met blijdschap ontvangen. Helpers genoeg om het boompje op te tuigen. Weer schrik als een bal op de grond valt. En opluchting en gelach als hij daar verder stuitert. De kaas en de leverworst gaan rond en vinden gretig aftrek. Hier wordt niet gezongen, maar des te meer gepraat. Hier een plaagstootje, daar een grap. De sfeer zit er goed in. We worden uitgeleide gedaan met een daverend applaus.
Op alle kamers is de verpleegkundige voortdurend in de weer. Het is een geweldig mooi beroep, maar het zal nog een hele klus worden om alle verraste bewoners rustig in hun bed te laten liggen.

Terugblik
Als alle Kerstbomen hun eigenaar hebben gevonden, wordt in de hal nog even nagepraat. De vrijwilligers hebben genoten van de reacties van de bewoners. “Er was één meneer die wel tien keer heeft gezegd: “Ohh dit is zo mooi”. Het bleek de algemene tendens te zijn. Een verrassende avond, met het licht van de Kerstgedachte was door Catharinahof gegaan. Met dank aan het sociale programma van ABN AMRO. Fijn dat Louise van den Brink aan Grave had gedacht. Ank Liefrink was de ideale coördinator: onvermoeibaar en superenthousiast.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties