Grave

Oda is terug in Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - De gebouwen zijn gesloopt, al jaren geleden. Alleen de foto’s zijn er nog en de vele verhalen die door oudere Gravenaren verteld worden. In een majestueus hoofdgebouw aan de Hoofschestraat beheerden fraters het blindeninstituut Henricus. Voor de ingang van het hoofdgebouw stonden twee grote beelden onder kleine baldakijnen: links Henricus en rechts Oda.

Oda was als jong meisje blind geworden maar op wonderbaarlijke wijze genezen bij het graf van de heilige Lambertus in Luik (gegevens BHIC; red.). Het is onbekend wie de maker is van de twee zware zandstenen beelden, ieder goed voor ongeveer 500 kilogram.

De sloop van 'Henricus' is destijds uitgevoerd door Aad Hol uit Grave. En zoals het een goede sloper betaamt, werd alles van waarde door hem doorverkocht. Aad Hol had er geen behoefte aan om op te schrijven voor welk bedrag hij spullen verkocht en aan wie. De beelden van Henricus en Oda wilde het Stadsmuseum Grave terughalen naar Grave. Jan Timmermans: “Ik heb enkele keren geprobeerd de verblijfplaats van deze beelden te achterhalen. Maar deze pogingen bleven vruchteloos, want waar ga je zoeken”.

Tot omstreeks een half jaar geleden. Toen kwam er een mailtje binnen van de Stichting Erfgoed Ottersum met de mededeling dat het beeld van Oda daar op de begraafplaats stond. Het stadsmuseum mocht het beeld komen halen. Gemeentewerken Grave heeft Oda dinsdag 6 juli een nieuwe plek gegeven. Met toestemming van het kerkbestuur van de Sint Elisabethkerk staat Oda nu tegen de muur op het Domplein. Oda is terug in Grave. Naar 'Henricus' wordt nog gezocht; volgens de laatste berichten bevindt het beeld zich in Nordrhein-Westfalen.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties