Grave

Wethouder Theo Lemmen over werkzaamheden:

'Nu even vervelend, later trots op Graafse binnenstad'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Wethouder Theo Lemmen (foto) is druk bezet. Op verzoek van Arena geeft hij graag opening van zaken over de werkzaamheden in de Graafse binnenstad: “Het water- en gasleidingnet in het centrum van Grave is grotendeels in de jaren vijftig aangelegd en daarom aan vernieuwing toe. Het waterleidingnet moet volgens de regels vóór 2023 vervangen zijn."

Aannemer Heijmans/BGM Infra voert in opdracht van Brabant Water en Enexis Netbeheer het werk uit. Lemmen: "De werkzaamheden zijn gestart in april 2020. Er wordt ongeveer 5100 meter aan water- en gasleidingen vervangen. Op diverse locaties worden ook aansluitingen van water en gas bij mensen thuis vervangen. De werkzaamheden nemen in totaal 40 weken in beslag. Actuele informatie kunt u vinden op de website van Enexis, Brabant Water of Heijmans/BGM Infra. Ook op de site van de Gemeente Grave kunt u de stand van zaken volgen. U ziet in welke straten werkzaamheden aan het water plaatsvinden. U kunt hier een kaartje voor werk aan het gasleidingnet bekijken. De kaartjes geven een beeld van waar de leidingen vervangen worden. In de praktijk kan het echter voorkomen dat ondergrondse omstandigheden het nodig maken van het tracé af te wijken. Er zijn reacties die lijken alsof iedereen door de werkzaamheden zijn overvallen. De planning is vorig jaar gemaakt in afstemming met het Centrummanagement, de Horeca en inwoners die zich betrokken voelen bij de werkzaamheden. Zij hebben allemaal de kans gehad om mee te praten”.

'Onnneembare veste'
In een regionale krant werd gewag gemaakt van een “onneembare veste”. Misschien met een knipoog naar Vestingstad Grave.
Wethouder Lemmen: “De binnenstad is inderdaad slecht bereikbaar, maar niet onbereikbaar. Er zijn omleidingsroutes, duidelijk aangegeven. Er is gefaseerd gewerkt opdat de binnenstad bereikbaar blijft voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Af en toe is een winkelstraat slecht bereikbaar, maar middels planken en rubberen platen is dit tijdelijk opgelost. Zowel Remmits, die de Trompetterstraat revitaliseert, als BGM die het kabelwerk hernieuwt, heeft een omgevingsmanager waarmee u ter plekke van gedachten kunt wisselen. Voorwerpen die in de weg staan of planten en struiken die verpletterd dreigen te worden, krijgen na een gesprek met die mannen extra verzorging. Ik hoor ook wel het gemopper bij sommige inwoners. Jammer dat men meteen naar de krant loopt, terwijl de antwoorden gewoon voor de deur rondlopen in de vorm van die omgevingsmanagers. Het was dus nergens voor nodig om te klagen”.

De situatie
Theo Lemmen heeft alles op een rijtje in zijn hoofd: “Er lopen momenteel drie projecten. 1 Brabant Water en Enexis door BGM. 2. LVC-net van Spie. 3. Revitalisering Trompetterstraat door Remmits. Door het uitbreken van de corona is de planning van Brabant Water en Enexis uitgelopen en moest dubbel werk gebeuren. De opdrachtgevers van de projecten zijn voor nummer1 BGM, voor project 2 SPIE en voor het derde project de gemeente Grave. De algemene coördinatie is in handen van de gemeente Grave. Naast de informatie op de gemeentesite zijn er informatiezuilen verspreid over de stad. We zijn de horecaondernemers tegemoet gekomen door de Maasstraat van te voren al af te sluiten zodat de terrassen groter konden. De omweg naar de horecaplaatsen is niet ingewikkeld”.

De duur van het tijdelijk ongemak
“Voor het gas en water rekent BGM op nog ongeveer 6 à 7 weken”, zegt een enthousiast blijvende wethouder. “Ook SPIE heeft nog een week of 7 nodig. Het project Trompetterstraat duurt nog tot volgend jaar juni. De afsluiting verdwijnt gedeeltelijk over 3 weken. Dan kan men wel de stad in, maar nog niet langs deze kant eruit. De Maasstraat wordt opnieuw ingericht. Straat en trottoir komen op gelijke hoogte te liggen, zodat de horeca zijn terrassen daar gemakkelijker kan situeren. Goed nieuws is dat ook de Lunette wordt meegenomen”.

Wethouder Theo Lemmen wil nog een hartekreet kwijt: “Het is nu even vervelend, maar als alles is opgeleverd, dan zijn inwoners en ondernemers weer trots op wat er is gerealiseerd in hun mooie stadje Grave”.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties