Grave

Notariskantoor gewoon open; ook in coronatijd

Door Leon Kersten

Als notariskantoor lopen we in deze voor iedereen lastige tijd tegen problemen aan vanwege het coronavirus.

In normaler tijden komen mensen naar het notariskantoor voor tekenen van een akte of voor een bespreking. Voor bijvoorbeeld het ondertekenen van akten zoals een hypotheekakten of een testament dien je zelf aanwezig te zijn bij de notaris. In de huidige niet normale tijd is dat niet altijd mogelijk of zelfs niet altijd gewenst.

Nagenoeg alle notariskantoren zijn open, maar door alle maatregelen rondom het corona-virus zullen er minder mensen op kantoor zijn omdat een deel van de medewerkers vanuit huis werkt. Omdat er ook nog akten moeten worden getekend bijvoorbeeld als de afspraak voor de overdracht van een woning reeds is gemaakt of als mensen bijvoorbeeld graag hun testamenten willen komen tekenen is op het notariskantoor een minimale bezetting aanwezig.

Notariskantoren nemen daarbij wel voorzorgsmaatregelen om direct contact met cliënten zoveel mogelijk te vermijden. Zo worden geen handen meer gegeven en zullen in spreekkamers of bij de balie vaak plexiglas schermen zijn geplaatst. Medewerkers zullen proberen om de afstand tussen u en hen wat groter te laten zijn dan wellicht gebruikelijk is.

Het komt meer voor dat gevraagd zal worden door het notariskantoor om indien dat mogelijk is een volmacht te tekenen voor een bepaalde akte. Als u bijvoorbeeld verkoper bent van een woning dan kan ook een volmacht worden gegeven aan de medewerkers van het kantoor om namens u de akte te tekenen. Zo wordt geprobeerd om zo min mogelijk mensen tegelijk op kantoor te hebben ter bescherming van de gezondheid van alle betrokkenen.

Het is wel nodig dat de notaris ervan overtuigd is dat de juiste persoon de volmacht heeft getekend. In overleg met de medewerkers van kantoor wordt dan gekeken hoe het tekenen van de volmacht juridisch juist plaats kan vinden. U moet dan bijvoorbeeld denken aan het tekenen van een volmacht terwijl er een video-verbinding is met het kantoor of door een filmpje hiervan te maken met uw mobiele telefoon. Door gebruik te maken van de moderne communicatiemiddelen proberen de notariskantoren zoveel mogelijk in te spelen op de gewijzigde omstandigheden.

Tevens wordt gevraagd dat alleen personen naar kantoor komen die een betreffende akte moeten tekenen. Het meenemen van kinderen of van uw ouders, hoe leuk en gezellig dat ook kan zijn, strookt op dit moment niet met de gevraagde voorzorgsmaatregelen. Besprekingen voor bijvoorbeeld een testament, levenstestament of een samenlevingscontract kunnen plaatsvinden, maar hierbij proberen we wel zoveel mogelijk deze op afstand uit te voeren. Ook hier zijn de moderne communicatiemiddelen onmisbaar. Als het toch nodig is dat een bespreking op kantoor moet worden gevoerd dan worden de genoemde voorzorgsmaatregelen in acht genomen.

Geen spreekuren
Begrijpelijkerwijs zullen er de komende weken op onze kantoren in Grave en Mill geen gratis spreekuren meer zijn. Indien u vragen heeft kunt u altijd telefonisch of per mail contact met onze kantoren opnemen. Het kan wel zijn dat we als gevolg van de lagere personeelsbezetting op de kantoren minder goed bereikbaar zijn.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave
Kersten en Wilhelm Notarissen
Markt 10 Grave
0486-473941,
notarisgrave@kerstenwilhelm.nl 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties