Grave

Normen en waarden - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het begrip “normen en waarden” werd je al vroeg met de paplepel ingegoten. Als je het getroffen had begon dat al meteen bij je thuis. Daarna, op “de bewaarschool” gaven de zwaarbekapte nonnen daar nog een extra dimensie aan in de vorm van een voorzichtige, maar wel intensieve inleiding in godsdienstige normen en waarden. Hun harde handen, nooit in liefde gebruikt, waren het correctiemiddel bij uitstek. Op de lagere school maakte de pastoor het inleidende werk af. Met de catechismus in de hand wist hij feilloos de oren van onwetenden te raken.

Wie geluk had kon in het vervolgonderwijs nog enige contacten met “Hem van Hierboven”, leggen, tijdens godsdienstlessen en driedaagse uitstapjes naar kloosters, waar de bewoners, een soort moderne holbewoners, je uitlegden wat wel en niet tot de katholieke normen en waarden inzake seksualiteit vóór het huwelijk behoorde. Ze hadden niet door dat ze je op prachtige ideeën brachten.
Na vele jaren met plezier zelf over normen en waarden met kids van de basisschool van gedachten gewisseld te hebben, is het tijd om met een krantje in de hand de dagelijkse dingen van nu te mogen meebeleven.

Wie het nu over normen heeft, bedoelt waarschijnlijk de hoeveelheid rotzooi die zich in ons aards gebruiksmateriaal heeft genesteld. Het laatste slachtoffer is strooizout. Ja, die had ik niet zien aankomen. “Het strooizout voldoet niet aan de huidige strengere normen voor schadelijke chemische stoffen”, meldt een veelgelezen dagblad. De Nederlandse Zoutbank (nooit van gehoord) heeft het getest. De directeur van die organisatie: “Elke winter leveren we gemiddeld zo’n 200.000.000 kilo strooizout. Maar nu vrezen we serieuze problemen”.

Over de waarden van het leven zitten we al een paar jaar met een serieus Zwartepietenprobleem. De waarde van het schmincken van witte naar zwarte mensen ten behoeve van een kinderfeest, wordt niet door iedereen heftig omarmd. Het idee van de Schepper, of wie daarin niet gelooft, van de natuur, om in een scala aan kleuren de mensheid te verdelen, wordt door actiegroepen niet geheel op prijs gesteld. In hun protesten wordt weinig gebruikgemaakt van normen en waarden, zoals ik die ooit heb geleerd.

Ook verschillen van mening tussen groepen mensen over herindeling van steden en dorpen, bibliotheekboeken op school, wel/geen vlees eten, wel/niet roken, snelheid op onze wegen, Ajax en Feyenoord, en ga zo maar een encyclopedie door, worden niet altijd met inachtneming van normen en waarden gestreden.
Fatsoenlijk een verschil van mening uitpraten? “Opa, hoe lang heb jij onder die steen gelegen?” merkt mijn kleindochter op.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties