Grave

Nootjes en pijn - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Vooral het oosten van ons land heeft er last van. Bendes Roemenen. Bezig met het stelen van zoveel mogelijk pistachenootjes. Als je dit voor het eerst leest, denk je aan 1 april of aan fakenieuws. Maar helaas, het is de waarheid. De politie heeft inmiddels al wel enkele arrestaties verricht, allemaal Roemenen, maar een verklaring voor de golf van pistachenootjesdiefstallen heeft men niet. Waarschijnlijk ook niet voldoende manschappen om daar effectief tegen op te treden. Sinds oom agent vrijwel van straat is verdwenen, lijkt het er op dat de misdaad vrij spel heeft. En waarom is oom agent uit onze dorpen en gehuchten verdwenen? Schaalvergroting. Het moet allemaal efficiënter. Maar helaas, van achter je beeldscherm vang je geen boeven. Pijnlijk om te zien dat de surveilleergebieden steeds groter worden, voor steeds minder agenten.

Over 'pijnlijk' gesproken. Veel mensen maken zich zorgen over onze veranderende natuur. Het mooie landschap van vroeger, met zijn dieren, planten, bomen en struiken. Gulle bloemenvelden en grazige weiden. Een horizon zoals alleen wijlen Bob Ross die met enkele penseelstreken op het doek kon zetten, is totaal veranderd. Woningbouw, infrastructuur en energievoorzieningen vernietigen dat beeld. In Friesland hebben ze daar een mooie naam voor bedacht: landschapspijn. Schitterend gevonden. Nooit gedacht dat die stugge Friezen zo romantisch konden zijn. Landschapspijn. Die hoge windmolens, ter land en ter zee. Een schaamte voor je ogen. Natuurporno. Daar moet dan onze energie vandaan komen. Ik mag er niet aan denken dat het straks vol staat met die lawaaimakers. Natuurpijn zal straks veranderen in natuurtrauma’s. Weg 'Dag bloemen, dag vogels', van Pipo de Clown. Uit een onderzoek van Natuurmonumenten is gebleken dat vooral kinderen zich zorgen maken dat vlinders, bijen, vogels en reeën straks alleen nog maar in boekjes te bekijken zijn.

Pijnlijk ook dat de Britten er maar niet in slagen om de harde Brexitnoten te kraken. Ik denk dat straks elke Brit die destijds om God weet welke redenen vóór de Brexit heeft gestemd, zich de haren uit het hoofd trekt van spijt. De Bolhoedbritten niet. Die hebben geen haar meer om uit te trekken en bovendien zijn ze heel blij dat ze weer, net als vroeger, op eigen benen staan. Tot onder hun oksels in de shit, maar dat weegt niet op tegen hun nieuwe vrijheid. Zij keren terug naar de glorietijd van het Britse Empire en toasten met een ferm glas op de glorieuze tijden die komen gaan.

Volgende week, 20 maart, zullen we ook weer veel pijn zien bij de verliezers van de Statenverkiezingen. In de toekomstige Eerste Kamer zou er ook wel eens sprake kunnen zijn van 'landschapspijn'.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties