Grave

Diamanten huwelijk Sjef Roefs en Nellie Kuipers

'Nooit ruzie gehad in die 60 jaar'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Sjef Roefs werd in 1935 Langenboom geboren. Nellie Kuipers zag het levenslicht in 1934 in Velp. Niets wees er op dat die twee ruim 85 jaar later samen hun Diamanten Huwelijk zouden vieren. Toch was het afgelopen zondag feest. Met een coronarandje. Met allerlei voorschriften dus. Maar de liefde kon op geen enkel moment door dit virus geraakt worden. Na 60 jaar zijn Sjef en Nellie nog steeds gelukkig met elkaar. Nellie: “We hebben in die 60 jaar wel verschil van mening gehad, maar nooit echt ruzie gemaakt”.

Nellie Kuipers
“Ik ben in Velp geboren, maar al snel naar Escharen verhuisd. Mijn vader had er een boerderijtje. Mijn ouders hadden vier dochters en een zoon. Ik ben in Escharen naar de lagere school geweest en daarna deed ik één jaar de ULO in Grave. Helaas moest ik op mijn 13e al gaan werken. In de huishouding en voor de kinderen zorgen. Daarna heb ik een tijd in het atelier van Maertens gewerkt. Dat stond toen nog in het centrum van Grave. In “de schoonmaaktijd”, die toen in elk huishouden een vaste gewoonte was, heb ik toen ook op diverse plaatsen gewerkt. Verder nog 5 jaar lang bij de familie Hulshof in het huishouden gewerkt”, vertelt een geestelijk bijzonder fitte Nellie.

Sjef Roefs
Sjef ging naar de lagere school in Langenboom: “Daarna heb ik de Mulo in Mill gedaan. Ik ging werken bij de Graafsche Courant. Bij meneer Cees Verhaak. Ik werd er letterzetter. Ja, dat gebeurde toen nog met de hand. 41 jaar lang heb ik met plezier bij de familie Verhaak aan de krant gewerkt. Met 56 ben ik met de VUT gegaan. En daar heb ik geen moment spijt van gehad”.

'Van het één kwam het ander'
Sjef Roefs was inmiddels ook naar Escharen verhuisd: “Als we op zondag naar de kerk liepen viel me op dat er zoveel leuke meiden rondliepen. Vooral de drie zussen van Kuipers. In mijn ogen stapten ze zo parmantig”. Sjef en Nellie kunnen er nog steeds hartelijk om lachen. “In die tijd gingen we op vrije avonden wel eens uit. Met Carnaval en de kermis”. Nellie kan het volledig beamen: “Ja, het uitgaan was vooral op de kermis. Zo ook die ene avond. Drie dagen dansen was het op de kermis van Escharen. Eind augustus, al wat vroeger donker”. Nellie weet de spanning goed op te voeren. “Die avond gingen we na het dansen nog een eindje wandelen. En van het één kwam het ander. Sjef mocht mee naar ons thuis komen. Voorstellen hoefde niet want in Escharen kende mende men elkaar allemaal. En de verkering was een feit”.

Op 28 mei 1960 werd voor de wet getrouwd, op 7 juni werd het kerkelijk huwelijk voltrokken. “En we hadden ook een huis”, vertelt Sjef. “In die tijd kreeg je een huis als je bij een bedrijf werkte. Dus ons adres werd Pater Johan Steinstraat 3 in Grave. Daar werden drie kinderen geboren: Ruud, Jos en Jeanne. In 1965 zijn we naar Estersveldlaan 40 verhuisd. De nieuwe wijk van Grave. Daar is Maurice geboren. We wonen daar nog steeds”.

Muziek en kerk
Het zou een volle Arena kosten om alle hobby’s van Nellie en Sjef op te noemen. Voor Nellie springt er de muziek uit. En dan vooral het zingen en laten zingen: “Ik zong bij het Graafs Dameskoor en werd er later dirigent van. Was 30 jaar lid van de Gregoriusvereniging en kreeg er na 25 jaar een eremedaille voor. Je moet weten dat ik me alles zelf heb aangeleerd. Ik heb samengewerkt met Rinus Rijk en het gemengd koor bij diverse gelegenheden. Ik had nooit een agenda, maar hij stond altijd vol. Hahaha”. Nellie gooit er af en toe een geweldige oneliner tussendoor. “We hadden natuurlijk de repetities, de Missen, huwelijken en uitvaarten. Op Maaszicht heb ik nog samen met een vriendin bij de Missen gezongen”.

Sjef is al zo’n 60 jaar vrijwilliger in de kerk. “Ik heb negen jaar in het Kerkbestuur gezeten. Heb toen veel aan de Kerkbalans gewerkt. Ik voelde me enorm betrokken bij alles wat zich in de kerk afspeelde. Had ook grote bewondering voor Deken van den Hurk. In 1991 kreeg ik de Pauselijke Onderscheiding “Pro Ecclesia et Pontifice”. Van de Koningin kreeg ik een Koninklijke Onderscheiding”.

Lieve mensen zijn het, Nellie en Sjef Roefs. Creatief, maatschappelijk betrokken en meegaand met de nieuwe tijden. “We hadden ons een ander feest voorgesteld, maar ondanks corona, hebben we schitterende dag gehad met onze kinderen en kleinkinderen”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties