Grave

Vrijdag 6 juli slotreünie basisschool De Sprankel

'Nog één keer elkaar op deze plaats ontmoeten'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Basisschool De Sprankel aan de Essinklaan in Grave, werd in augustus 1973, op een warme zondagmiddag, geopend. Sindsdien zijn ruim 44 jaren van lief en leed daar gepasseerd. Schoolhoofd Willy Geurts was, samen met zijn leerkrachten Ser, Leny, Greetje, Jeanne-Marie en Geert, in zijn nopjes met dit prachtige gebouw. Alles naar de wensen van die tijd ingericht. Ook de aanliggende kleuterschool onder leiding van juf Cor Kusters zag er hypermodern en uitnodigend uit. Voor velen in de steeds groeiende wijk Estersveld werd hier de basis gelegd voor de rest van het leven. Vriendschappen ontstonden, maar raakten hun glans kwijt toen, na de lagere school, eenieder zijn eigen weg opging.

Op vrijdag 6 juli wordt er op het huidige terrein van De Sprankel voor het laatst een reünie georganiseerd. Tussen 17 en 21 uur kunnen leerlingen, oud-leerlingen, ouders en oud-ouders elkaar voor het laatst in dit markante gebouw ontmoeten. Nog even ouderwets klessebessen. Spoedig daarna zullen allerlei machines een einde maken aan een geschiedenis van bijna een halve eeuw. De stenen zullen verdwijnen, de herinneringen blijven voor altijd. Een aantal mensen heeft de koppen bij elkaar gestoken. Paul Rozestraten, Alexandre Rodenburg en Hermine Veltkamp hebben de organisatie in handen genomen. Paul en Alexandre zijn beiden oud-leerling en Hermine was er vaak als hulpouder te vinden.

Paul: “Ik was bij de eerste lichting leerlingen die op De Sprankel zat. De tijd van meneer Geurts. Dat betekent dat wij de deuren samen hebben geopend en dat we op 6 juli de deuren samen en voorgoed zullen sluiten. Daarmee gaat een stuk Graafse historie weg, maar niet verloren. Na de zomervakantie gaat de school gewoon weer door. Maar op een andere plaats. Het leek ons een leuk plan om elkaar nog één keer te ontmoeten op die oude, vertrouwde plaats. Niks officieels, maar gewoon samen iets drinken, en vooral samen een heleboel bijpraten. Vergeet niet dat er zo’n 500 oud-leerlingen kunnen komen. En laten we vooral de oud-leraren niet vergeten. Het lijkt me hartstikke leuk om die weer eens terug te zien”.

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Diverse vergunningen zijn aangevraagd en gekregen. Dat betekent onder meer dat het schoolgebouw versierd zal worden met grote banners. Warme en koude dranken zijn geregeld. Op de Facebookpagina van De Sprankel komt snel weer een berichtje dat natuurlijk gedeeld kan worden. Hoe meer mensen er komen, des te gezelliger het wordt. Paul Rozestraten: “Het laagdrempelig bij elkaar komen is bedoeld voor iedereen die ooit met de basisschool De Sprankel te maken heeft gehad. Het bericht heeft ook via mond-tot-mondreclame al leerlingen bereikt. Zo heeft de klas van 1973-1974 elkaar al voor 90% gevonden. Dat is echt leuk. Nog een praktisch vraagje: Mensen die zich aan willen melden om te komen of te helpen met wat hand- en spandiensten kunnen dat doen via info@tarsus.nl.”

Praktische puntjes
Paul heeft, samen met zijn stagiair Alexandre, een draaiboek gemaakt: “We willen een startbedrag van 500 euro hebben, zodat de basis van het feest betaald kan worden. Het feest mag voor niemand een financieel probleem worden. Het geld dat nodig is komt van sponsoren en uit de lage prijzen die gerekend gaan worden voor hapjes en drankjes. Die zijn bij diverse kraampjes verkrijgbaar. Ook daar zoeken we nog vrijwilligers voor. U kent het mailadres om aan te melden. Dat geldt ook voor een aantal vaders die de veiligheid in en om de school in de gaten zullen houden. Daarvoor hebben zich inmiddels al enkele vaders gemeld. Paul: “Als er nog nieuws is, of er iets verandert, kun je dat allemaal terugvinden op de Facebookpagina van De Sprankel”. Wat eventuele sponsoren betreft, voor 50 euro hangt uw banner aan de muren van De Sprankel. Bovendien biedt u de mogelijkheid om alle kosten binnen de perken te houden. Wie sponsor wil worden kan contact opnemen met Paul Rozestraten, via eerder genoemd mailadres.

Paul: “Ik verwacht echt een heleboel mensen. Mensen die De Sprankel nog steeds in hun hart hebben zitten. Die nog één keer door het gebouw willen lopen. Een laatste keer in de klaslokalen kunnen kijken. En dan een oude bekende tegenkomen. Is hij het of niet? Is zij het echt? En dan het leven een keer de revue laten passeren, op de plaats waar het eigenlijk in het echt is begonnen”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties