Grave

'Spannende wedstrijd op hoog niveau'

Nina van Litsenburg wint Graafse voorleeswedstrijd

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het zat weer bomvol in de gezellige Theaterzaal van Catharinahof. Kinderen van zes Graafse basisscholen, ouders en meesters en juffen. En zes ietwat gespannen finalisten van de Graafse basisscholen, die afgelopen vrijdag gingen strijden om de Graafse titel. Die titel zou het recht geven om aan de Regionale kampioenschappen mee te doen. In de verte lonkte zelfs de titel van Nationaal kampioen voorlezen.
De organisatie was in handen van “De Bibliotheek op school” en de Stichting Lezen. De presentatie was in handen van de zeer enthousiaste Noëlle Welten-van Bussel, die geen enkele moeite had om de geestdriftige fans in de zaal in goede banen te leiden. (foto's: Marco van den Broek)

Voor de schoolkampioenen waren spandoeken gemaakt en yells ingestudeerd. Voorzitter van de jury was Burgemeester Lex Roolvink van Grave, bijgestaan door Mirjam van Elst, recensent van kinderboeken, en uw verslaggever. En daar kwamen ze dan. In de grote voorleeszetel, onder gejuich van hun klasgenoten: Willeke Roelofs van de Bongerd, Imke Lemmers van De Wegwijzer, Thijs Cruysen van De Ester, Laura de Klein van Sint Jozef, Lotte Smeets van De Sprankel en Nina van Litsenburg van De Raamdonk. En ze lazen voor. Enthousiast, met de nadruk op de goede plaats, in een prettig tempo, met gepaste tempowisselingen, een keurig stemgebruik, vol emotie, met af en toe een blik naar het publiek dat helemaal in het verhaal moest worden meegevoerd. Ook de verstaanbaarheid en de fragmentkeuze maakten deel uit van de beoordeling.

En, het mag gezegd worden, het niveau van de zes kandidaten was hoog. Allemaal wisten ze de volle zaal aan zich te binden. Vijf meisjes en één jongen. Thijs Cruysen was de dappere die het mannelijk geslacht vertegenwoordigde. Tussen alle verhalen over heksen en een fragment uit “Achtste-groepers huilen niet”, kreeg hij de lachers op zijn hand met een fragment uit “Het leven van een loser”. Burgemeester Roolvink hierover: “Ik kreeg door dit fragment mijn hele brugklasperiode weer helder voor de geest. Prachtig”.

Uitslag
De jury had het niet gemakkelijk. De eerste conclusie was duidelijk; “Het was een spannende wedstrijd op hoog niveau”. Er werd gewikt en gewogen. De ene kandidaat had wat meer het publiek ingekeken. Een ander had net een paar klemtoontjes anders dan bedoeld. Natuurlijk speelde ook het gekozen fragment een grote rol. Over de verstaanbaarheid viel niets te veranderen. Het geluid in de Theaterzaal van Catharinahof was voortreffelijk. Het beraad van de drie juryleden duurde lang. In de zaal waren de kinderen volop in de weer met presentatrice Noëlle. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. De drie juryleden kwamen tot een gemeenschappelijke uitslag. Nina van Litsenburg mocht als winnares van de Graafse editie van de Voorleeswedstrijd de beker en de oorkonde in ontvangst nemen. “Je verhief het lezen tot een kunst”, sprak burgemeester Roolvink de dolgelukkige Nina toe. “Je bracht het fragment uit “De heksen” van Roald Dahl op een schitterende manier in de zaal. Je stem bracht het verhaal tot leven”. Maar ook de vijf andere finalisten gingen niet met lege handen naar huis. Allereerst werden ook zij door de burgemeester in het zonnetje gezet. Hij roemde het hoge niveau van de voorlezers en de vijf nummers twee kregen door de juryleden een medaille omgehangen. En natuurlijk een daverend applaus uit de zaal. Haar dolenthousiaste klasgenoten mochten het podium op en het feest kon beginnen. Juffrouw Nienke van den Berk van de klas van Nina liep met een grote glimlach rond: “Nina heeft het fantastisch gedaan. Ze heeft er flink voor geoefend en hier haar beloning verdiend”.

We duimen voor Nina bij de volgende ronde, op weg naar misschien wel het Nederlands Kampioenschap. 

Nina van Litsenburg.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties