Grave

Nader Bekeken door notaris Léon Kersten

Nieuwe wetgeving partneralimentatie

Door Leon Kersten

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de wijziging in de alimentatieregels een feit. Vorige week werd een wetsvoorstel om de duur van de partneralimentatie in te korten aangenomen door de Eerste Kamer. Op dit moment is de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar. Vanaf 2020 wordt dit teruggebracht naar maximaal 5 jaar.
Naar verwachting geldt vanaf 1 januari 2020 voor nieuwe alimentatieafspraken dat alimentatie beperkt wordt tot de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Een voorbeeld: voor een huwelijk dat eindigt na 6 jaar, is de alimentatieplicht straks nog 3 jaar. Nog een voorbeeld: na een huwelijk dat na 11 jaar eindigt, is de alimentatieplicht straks nog 5 jaar. Voor de goede orde, deze regels gelden ook voor een geregistreerd partnerschap.

Uitzonderingen
Toch geldt de nieuwe alimentatie-duur niet in alle gevallen. Er zijn namelijk twee uitzonderingen. Ben je minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar.
Als overgangsmaatregel geldt dit de eerste zeven jaar (dus tot en met 2026) ook als de partner die recht heeft op alimentatie ouder is dan 50 jaar.
Dit betekent dat de komende 7 jaar alle 50-plussers recht hebben op 10 jaar partneralimentatie als zij minimaal 15 jaar getrouwd zijn geweest.

Kinderen
De tweede uitzondering is voor stellen met kinderen onder de 12. Zijn er kinderen onder de 12, dan recht is op maximaal 12 jaar partneralimentatie. De alimentatie stopt als het jongste kind 12 wordt.
Anders gezegd: bij huwelijken met kinderen jonger dan 12 jaar loopt de partneralimentatie maximaal door tot het jongste kind 12 jaar wordt.

Een gedachte hierachter is dat vanaf dat moment de ouder die recht heeft op alimentatie niet meer thuis zou hoeven te blijven voor de kinderen en dan ook in zijn/haar eigen levensonderhoud zou moeten kunnen voorzien. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters ook besluiten om van de alimentatie-duur af te wijken. Dit is een zogenaamde hardheidsclausule voor schrijnende gevallen

Nieuwe scheidingen
De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe scheidingen. Zijn jullie al gescheiden en hebben jullie al afspraken over de alimentatie, dan blijven deze gewoon hetzelfde. Als er voordat de wet in werking treedt al een verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank dan blijven de huidige maximale termijnen gelden.

Vraag het de notaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17 tot 18 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17 en 18 uur.

Mr Leon Kersten, notaris en scheidingsmediator te Grave

Kersten en Wilhelm Notarissen
Vestiging Grave
Markt 10, Grave
0486-473941

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties