Grave

Nieuwe oorlogsfoto's van Grave in wisseltentoonstelling Graafs Museum

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Anderhalf jaar geleden werd het Graafs Museum blij verrast met een groot aantal foto's van Jo van Strijp die hij in het najaar van 1944 had gemaakt. Deze collectie bevat foto’s van Dolle Dinsdag, van de bevrijding van Grave op 17 september 1944, van Amerikaanse paratroopers te midden van de bewoners van Grave, van Canadese soldaten in Grave in de periode oktober-november 1944, van het kaalscheren van acht dames die contacten hadden gehad met Duitse soldaten en tenslotte van de bevrijdingsfeesten in Grave in september 1944 en in mei 1945. Deze unieke foto's worden binnenkort in de nieuwe wisseltentoonstelling getoond.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de herinrichting van het Graafs Museum. In de oudbouw ligt de focus op het prachtige poortgebouw, de Hampoort. In deze zaal staan de vestingbouw en de belegeringen van Grave centraal. Er is een vitrine waarin archeologische vondsten uit Grave een plekje krijgen. In de digitale tafel is de geschiedenis van de vesting te ontdekken. Voor kinderen is er een educatief spel in opgenomen. Blikvanger is de grote maquette die een beeld geeft van de vestingstad Grave in 1845.

In de nieuwbouw is de (voor)geschiedenis van Grave van de prehistorie tot nu (moderne architectuur) uitgewerkt in zes thema’s. Het verhaal achter elk thema wordt verteld aan de hand van voorwerpen, afbeeldingen, tekst en soms een audiofragment. Dat Grave de meestbelegerde stad is wordt heel duidelijk gemaakt voor slechtzienden. Speciale aandacht is er ook voor de geschiedenis van de Blindeninstituten in Grave. Unieke oude filmbeelden zullen hier te zien zijn en onder de vitrines worden voeldozen gemaakt voor blinden en slechtzienden. De combinatie van de verduisterde zaal met de uitgebalanceerde verlichting zorgt voor een spannende sfeer.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties