Grave

Lokale SWO's gaan verder in 'Club van Vijf'

Nieuw kantoor Welzijn Ouderen Grave feestelijk geopend

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Midden in het centrum van Grave, in de Rogstraat, is het nieuwe kantoor van Stichting Welzijn Ouderen Grave gevestigd. 90 vrijwilligers zijn aan de stichting verbonden. Op werkdagen kun je binnenlopen om vragen te stellen over uiteenlopende onderwerpen: het invullen van de belasting, over hulp bij het boodschappen doen of instructies voor het gebruik van internet. Wil je gaan bewegen en ben je wat ouder, ook dan kun je bij SWO terecht.

Het pand in de Rogstraat is al even in gebruik. Door COVID-19 moest de officiële opening maanden worden uitgesteld. Maar op 30 oktober knipten mevrouw Van Zwam (foto), de oudste vrijwilligster van SWO Grave, en Anco Bloemendaal, voorzitter van de vijf samenwerkende welzijnsinstellingen voor ouderen in het Land van Cuijk, het lint door.

Roland Eijbersen is sinds 2020 voorzitter: "We zetten ons in voor alle ouderen in Grave, Gassel, Escharen en Velp. Wij voeren het gemeentelijk ouderenbeleid uit. We zijn daarmee een factor van belang voor de gemeente. Voor de lokale zichtbaarheid is het bijzonder prettig dat we dit pand konden betrekken. Hier kun je gemakkelijk binnenlopen. We zijn op werkdagen ook telefonisch bereikbaar. We denken mee en we doen mee". Stichting Welzijn Ouderen Grave kreeg vorig jaar te maken met de bezuinigingen van de gemeente. Eijbersen: "De Stuurgroep Land van Cuijk heeft alle bezuinigingen tegen het licht gehouden en geconstateerd dat het financiële verschil tussen de gemeente Grave en de vier andere gemeenten te groot was. We hebben een pittig jaar gehad, maar alles is ten goede gekeerd. Het werkbudget is op hetzelfde niveau gebleven. Ons werk bespaart de gemeente heel veel maatschappelijke kosten, daar was ook geen verschil van mening over. Maar vijftig procent bezuiniging kon echt niet".

De voorzitters van de vijf lokale SWO's in het Land van Cuijk zijn om de tafel gaan zitten. Ze willen met elkaar aan de slag en elkaar versterken nu ze straks in een gemeente werken voor 34.000 ouderen. Die samenwerking mondt in 2022 uit in de Stichting 'Welzijn Ouderen Land van Cuijk'. Anco Bloemendaal is benoemd tot voorzitter van dit samenwerkingsverband. De werknaam is 'Club van Vijf'. De lokale SWO's, met eigen vrijwilligers, blijven bestaan. Maar bestuurlijk en financieel trekken ze nu dus al samen op in de Club van Vijf.

Op werkdagen tussen 9.30 en 12.30 uur zijn de vrijwilligers van SWO bereikbaar op 0486-729004. "Een boodschappenmaatje, een gezelschapsmaatje of iemand om een klusje op te knappen; van alles is er mogelijk", zegt een van de aanwezige vrijwilligers. "In 2020 is hier 900 keer gebruik van gemaakt! De ouderenadviseurs hebben 200 vragen van ouderen beantwoord. 52 ouderen hebben meegedaan aan 'Meer bewegen voor Ouderen', begeleid door professionele trainers. We voorzien duidelijk in een behoefte".

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties