Grave

Mopperen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het zit gewoon in onze genen. Al eeuwenlang. Mopperen. Over het weer. Te warm, te koud. Te droog, te nat. De buren maken te veel lawaai. Hier mag je maar 30 km per uur rijden. De benzineprijs is veel te hoog. In België en Duitsland is die veel lager. Hoe kan dat? We zijn toch één Europa. Op sommige plaatsen mag ik gewoon helemaal niet meer roken. Gewoon in de open lucht. En de sigaretten zijn toch al zo duur. Niet in België, enz.

Bij gemopper hoort heel vaak een vergelijking. Meestal zijn de mopperfactoren elders niet van toepassing. Ook het gezag, in welke vorm dan ook, is steeds meer de kop van jut als er gemopperd wordt. OZB-belasting, Zorgkosten, wel/niet herindeling, te veel of te weinig groen. Te lang blijven staan groen, te vroeg weggehaald groen. Belastingen. Te veel, te hoog. Buitenlanders. Te veel. Toeristen. Te veel of te weinig. Kortom: het dagelijks gemopper, waar ik nog enkele bladzijden over uit kan weiden.

Dan hebben we het gemopper over ernstiger zaken. Laten we daarvoor het gedoe over de pensioenen nemen. Al negen jaar zijn deskundigen erover bezig. Het aantal voorstellen tot verandering is niet meer te tellen. En dat terwijl ons pensioenstelsel tot één van de beste ter wereld hoort. Wat is er fout? Wat gaat er mis? In Duitsland bestaat geen AOW en dat scheelt al gauw een slok op een borrel. In Frankrijk kan men al met 62 met pensioen. Dat is mooi. Heel mooi. Maar de tekorten op de pensioenbalans lopen door de vergrijzing schrikbarend op. In 2022 staat de nationale pensioenkas 10 miljard in het rood. Die vergrijzing speelt in alle landen en is knap lastig. Als ik ’s morgens in de spiegel kijk voel ik me schuldig. Hoewel na enig terugblikken die schaamte verandert in boosheid en gemopper. Toen mijn eerste pensioenbijdrage werd betaald was de pensioenuitkering nog nauw verbonden met het eindloon. Dat is op een gegeven moment veranderd in het middelloon. En dat scheelt niet een slok op een borrel, maar flessen vol. Ik kan me van een massale volksoproer destijds niets herinneren. Waar mijn vakbond destijds was, weet ik ook niet meer. Waarschijnlijk op vakantie. Wat er nu is afgesproken en waarmee de meerderheid van de leden van het FNV akkoord zijn gegaan, is weer een polderoplossing. Met blije gezichten en ook woedende reacties op de social media. Gemopper in het kwadraat.

Tenslotte het gemopper op Eredivisieniveau. Het Gronings gas. Het meest terechte gemopper ooit. Inwoners die de dupe zijn geworden van “we- zien- wel- waar- het- schip- strandt-beleid”. Mensen die in angst leven omdat hun overheid weliswaar de hoeveelheid te winnen aardgas terug wil schroeven, maar blijkbaar niet beseft dat op dit moment elke kuub een nachtmerrie is. Als ik lees dat minister Wiebes streeft naar voorlopig 12 miljard kuub, dan probeer ik me die hoeveelheid voor te stellen. 12 miljard kuub. Uit een bevende grond zien te peuren. Wat een ellende. Goeie reden om massaal te mopperen. En meer.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties