Lezingen

Lezing Geurt Franzen:

Moord en doodslag in het Land van Cuijk

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Op 19 oktober om 20 uur gaat Geurt Franzen, journalist, columnist en schrijver, in de bibliotheek van Grave uitgebreid in op een aantal ernstige criminele zaken die zich voor hebben gedaan in het Land van Cuijk, grofweg tussen 1800 en 1940. Het vergrootglas legt hij vooral op incidenten die voor de rechter eindigden omdat er iemand zwaargewond raakte of om het leven is gekomen.

Vaak, zo zal tussen de regels doorklinken, hebben ook de daders medelijden verdiend. Armoede, ongelijkheid of alcoholmisbruik lag ten grondslag aan een ernstig vergrijp. Franzen zal vertellen over een broedertwist die uit de hand loopt; schoten op het woonwagenkamp; een soldaat die overlijdt na een dodemansrit, een kermisreiziger die een ruzie met een revolver beslecht; een bakker die het kind dat hij bij zijn bediende verwekt heeft ‘verdoezelt’ en ook over een crime passionele in de zuivelfabriek. Om te voorkomen dat de bezoekers van de lezing slapeloze nachten overhouden, zal hij de ‘zware gevallen’ afwisselen met luchtige vertellingen over kleine vergrijpen. Zoals de diefstal van een bijenkorf, het gestuntel van valsemunters, smokkelaars en kruimeldieven. Uiteraard en niet in de laatste plaats passeren de Graafse ‘delinquenten’ de revue.

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week de column Dwarskijker in de editie Maasland van de Gelderlander, waarin hij reageert op actuele gebeurtenissen. In dezelfde krant schrijft hij elke maandag een historische rubriek waarin hij gebeurtenissen uit het rijke verleden van het Land van Cuijk en Gennep en omstreken belicht.

Kaarten à 2,50 zijn te reserveren via info@graafsmuseum.nl. Leden van de bibliotheek en Vrienden van het Graafs Museum hebben gratis toegang. Omdat maximaal 30 bezoekers op gepaste afstand van elkaar de lezing kunnen volgen, is vooraf reserveren noodzakelijk. U wordt bij binnenkomst naar uw plaats gebracht, tijdens de pauze ‘serveert’ de bieb koffie/thee uit. Mondkapje bij binnenkomst wordt gewaardeerd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties