Grave

'24 november moet een prachtige feestdag worden'

Mooiste dag voor Cas en Vera

Door Freddy Klooté

GRAVE/ESCHAREN - Een opvallend Facebookaccount. 'Mooiste dag voor Cas en Vera'. Een filmpje erop, waar een ietwat nerveuze jongeman een knap meisje compleet weet te verrassen met een huwelijksaanzoek. Talrijke vrienden en vriendinnen reageren dolenthousiast. Een moment dat je wel meer ziet passeren. In dit geval wel een hele speciale gebeurtenis in de levens van de 23-jarige Cas Mol uit Grave en de 18-jarige Vera Wijdeven uit Escharen.

Cas en Vera.

In een emotioneel verhaal vertelt Yvonne Wijdeven, de moeder van Vera hoe speciaal deze dag voor haar ernstig zieke dochter moet worden: “De bruiloft, die aanvankelijk in januari 2018 zou plaatsvinden is vervroegd naar 24 november. Niemand kan in de toekomst kijken, maar nu voelt Vera zich nog goed om optimaal van deze dag te genieten. Want op zo’n dag moet je je goed voelen. We willen ook voorkomen dat deze feestelijke dag een zware lichamelijke opdracht wordt. Ze moet er optimaal van kunnen genieten. Ook de betrokken artsen doen hier hun best voor”.

Vera Wijdeven
Yvonne vertelt dat Vera de hele dag in het ziekenhuis is geweest voor een chemokuur. Daarom vertelt Yvonne het verhaal. Yvonne is geboren in Berghem. Na haar huwelijk met Henk Wijdeven is het jonge paar in Sint Hubert gaan wonen. In 1995 hebben ze hun eigen huis gebouwd in Escharen. Het paar kreeg twee kinderen. Vera en Tijn. Het verhaal gaat over Vera: “Vera is geboren in 1999 in Escharen. Na de basisschool in Escharen is ze naar het Merletcollege gegaan. Een opgewekt kind. Ze heeft eerst bij de Dansmariekes gezeten en is later Streetdance gaan doen. In de vakantie tussen de derde en de eindexamenklas werd Vera ziek. Het was 2014. Ze kreeg een grote bult onder aan haar rug. Men dacht aan een hernia. Het bleek een tumor te zijn. De vierde klas verliep anders dan gedacht. De tumor veroorzaakte ook een dwarslaesie. Er werd door het ziekenhuis een programma opgezet dat een jaar zou duren. Zes zware chemokuren beletten Vera de gang naar school. Het was een hele schrik. Tumor, dwarslaesie en chemo. Vera is van nature nuchter en verstandig, ook een lolbroek, maar dat laatste kwam op een laag pitje te staan. Na een jaar was het programma klaar. Vera moest weer leren lopen. Eerst achter de rollator, toen met twee krukken en tenslotte met een handkruk. Het examen van de theoretische vakken heeft ze via skype met school op afstand gedaan. Ze moest daarna ook weer leren fietsen. De balans op allerlei gebied hervinden. Het jaar daarop heeft ze gewerkt aan het eindexamen voor de praktijkvakken. Vlak voor dat examen was het weer mis. Tijdens een scan was kanker in de longen ontdekt. Alle alarmbellen gingen af. Het werd snel duidelijk dat ze hiervan niet meer kon genezen. Haar examen heeft ze nog wel met succes afgerond”.

Vera en Cas
“Na de operatie van het inbrengen van een Port-a-Cath ontwaakte Vera: “Cas… Cas… waar ben je, Cas”. Henk en ik keken elkaar verbaasd aan. We kenden geen Cas in de familie of vriendenkring. Toen bleek dat ze al een tijdje verkering met Cas Mol had”, vertelt Yvonne. Cas Mol maar even gebeld: “Vera en ik hebben elkaar tijdens de Zeskamp van 2014 leren kennen. We vonden elkaar wel leuk. We hebben nog een tijdje gechat. Op een avondje stappen in de Coehoorn sloeg de vonk over. We kregen verkering”. Cas is een echte Gravenaar. Zoon van een Prins Tita. Na de Sprankel ging hij naar het ROC in Nijmegen. Momenteel werkt hij bij HSF Logistics.
Cas zag zijn schoonouders diezelfde avond van Vera’s roep om hem in het ziekenhuis. Twee weken later lieten ze samen een tattoo zetten. Love was in the air. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Ook chemokuren konden de liefde niet overwinnen.
Yvonne: “In augustus 2017 zijn we met z’n vieren op vakantie naar Mallorca gegaan. Toen Vera daar even weg was, heeft Cas ons om haar hand gevraagd. Wij vonden dat heel mooi. En zo ging het balletje rollen. Later in Escharen gingen Cas en Vera met alle vrienden eten. Daar ging Cas voor Vera op de knieën. Hij toverde de ring tevoorschijn en vroeg: “Wil je met me trouwen?” Vera schrok maar zei duidelijk “Ja”. Groot gejuich in de zaal. Het begin van een geweldige avond”.

Huwelijk op 24 november
“Gezien Vera’s gezondheid, ze kreeg tussendoor nog een longembolie, was haast geboden. Aangezien beide jongelingen nog niets voor een huwelijk hadden gespaard, werd door vrienden een Facebookaccount opgezet: 'Mooiste dag voor Cas en Vera'. De reacties waren overweldigend. Meer dan 300 aanbiedingen om iets voor de bruiloft te betekenen. Van een bruidsreportage tot de huwelijkstaart. Van het drukwerk tot de bloemen. Mensen boden ook financiële ondersteuning aan, maar we hadden nog geen aparte rekening die je blijkbaar voor een crowdfundingsactie nodig hebt. Die hebben we inmiddels wel. Wie het feest nog meer luister wil bijdragen kan een bedrag storten op NL77RBRB0706341686 t.n.v. 'Mooiste dag voor Cas en Vera'.
Het draaiboek begint vorm te krijgen. De plechtigheid zal plaatsvinden in het Kapucijnenklooster in Velp. Ambtenaar van de Burgerlijke Stand is Leo van Ierland. De kaarten worden gedrukt. Na de overrompelende reacties komt de werkelijkheid nu echt dichterbij. Het moet een mooi feest worden met Cas en Vera, temidden van hun familie en vrienden”. Cas: “Het wordt een superspeciale dag. Onze liefde is sterk. Iedereen werkt mee. Al die schitterende reacties. Ik heb er geen woorden voor”.

Het interview is klaar. De voordeur en kamerdeur gaan open. Daar komt Vera. Moe van een dag chemo in het ziekenhuis. Voor het feest kan er wel een glimlach af: “Ik hoop op een geweldig feest”. Een hulporganisatie vroeg Vera om haar grootste wens. Ze wilde een fotoreportage in bruidskledij. Dat werd gerealiseerd. Ook Cas deed mee. Nog even en dan gaat de droom echt in vervulling.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?