Grave

Mondkapjesmisère - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Weet je nog? Vroeger. Toen de eerste coronagolf ons land overspoelde met twijfel, angst en onzekerheid. Wat een tijden waren dat. We werden voorgeschoteld dat mondkapjes voor het gewone gepeupel geen toegevoegde waarde hadden. Schijnveiligheid, zeiden ze schijnheilig. We wisten natuurlijk dat de voorraad smoelenkapjes uitgeput was (we hadden de productie ‘geoutsourced’ naar China). Ook zagen we de rest van de wereld het wél gebruiken. Toch droeg ik toen geen mondkapje, want ach, dat is toch meer iets voor China.

Maar er was meer. Kijk, het tekort aan medische mondkapjes was één, maar de stellige oproep van het RIVM dat zelfgefröbelde kapjes totaal geen zin hadden, was een tweede. Ik liep dus vrolijk door de supermarkt de ene hamsteraar na de andere te ontwijken, alsof ik de reuzenslalom bij de Olympische Spelen aan het doen was. Afstand houden is iets wat nooit lukt trouwens, die gangen bij de Jumbo bij de chips en de zuivel zijn namelijk altijd geblokkeerd met winkelwagens en vakkenvullers. Het is alsof je probeert op dit moment de Graafse binnenstad door te rijden.

Daarna werd het zomer en we achtten de noodzaak ook minder, de aantallen besmettingen daalden en de angst om besmet te raken ebde immers weg. Als ik iemand in de supermarkt zag met zo’n gelaatsflapje, keek ik ‘m raar aan. ‘Die is misschien wel besmet’, dacht ik, ‘die heeft misschien wel een zwakke gezondheid’. Kortom, ademlapjesdragers waren rare knakkers. Toch liepen (en lopen) we door musea, dierentuinen en kantoren regelmatig vlak langs elkaar.
Vanaf augustus begonnen de besmettingen langzaam te stijgen en we wisten dat de herfst eraan kwam, het periodieke virussenwalhalla. Het was alsof we nu zelf de tsunami tegemoet liepen, in plaats van andersom.

Eenmaal middenin de tsunami bedenkt de overheid dat mondkapjes misschien wel eens toch enigszins nuttig zouden kunnen zijn. Eindelijk vanaf 14 oktober gaat Nederland om, al blijft het een advies en geen verplichting. En dat leidt tot ongemakkelijke momenten, omdat iedere winkel zelf bepaald hoe streng ze zijn. Ik loop bijvoorbeeld een cafetaria binnen en iedereen draagt een mondkapje. Ik als volgzame burger doe mijn lappie om. De rest krijgt hun vette hap mee en vertrekt. De nieuwe klanten komen vervolgens met blote bekken binnen. Zit ik dan als braafste jongetje van de klas.

Maar goed, eigenlijk zijn die dingen niet eens zo raar en lastig. Binnen een paar weken lopen die nuchtere Hollanders toch met een lapje voor de smoel. Blijkt dat die Chinezen toch een beetje gelijk hadden. Maar wacht even. Hadden we dus vanaf dag 1 (zelfgemaakte) mondkapjes gedragen, dan zouden we toch minder besmettingen en dus minder slachtoffers hebben gehad? Dat is unnurm verwijtbaar gedrag van Rutte-De Jonge, jatochnietdan? Ik denk dat we moeten pleiten voor een soort van koninklijke excuses of een Grapperhauselijke sorry voor deze veiligheidsblunder. Plus een zakje geld voor de burgers als compensatie. Of moeten we anders onze veiligheidsadviezen misschien ook maar gaan outsourcen naar China?

Kenneth Steijvers

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties