Grave

Misdaad - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté


Het coronavirus zorgt voor een wereldwijde bewustwording dat wij, de mensheid, toch niet de onbetwiste leiders van deze planeet zijn. Ergens op deze bol een klein foutje, kan grote gevolgen hebben. We kunnen van alles. De achterkant van de maan bereiken; iets waar ik nu niet bepaald al jarenlang met verlangen naar uitkeek. Waar je in vroeger tijden al wat angstig de zware telefoon van de haak pakte, aan de juffrouw van de centrale het nummer opgaf, waarmee je contact wilde maken om met iemand op grote afstand gewoon te praten, is beeldbellen nu de nieuwe modus. Gedwongen weliswaar.

Op een markt in China waar je allerlei vreemde dieren, na half voorgekookt in de zon te hebben gehangen, gewoon kunt kopen, bereiden en opeten, en er dan zomaar een virus opduikt en de hele aardbol keihard op de rem doet trappen, blijkt dat we toch nog niet alle nuttige dingen hebben uitgevonden. Een pilletje, drankje of injectie bijvoorbeeld. Dan bedoel ik niet een injectie die helpt tegen de spierziekte SMA type 1 die vooral bij jonge kinderen voorkomt. Een injectie die twee miljoen euro kost. Nu zijn er mensen die moeite hebben om dat bedrag uit de achterzak te toveren. Dus wordt er voor zo’n injectie geloot. Vijf doodzieke kinderen. Eén injectie. Echt waar. Ik had zin om te huilen toen ik het artikel las. Het woord misdadig zoefde in mijn hoofd rond.

In diezelfde krant stond nu net dat de misdaad in coronatijd was gezakt. In april van dit jaar waren er 'slechts' 56.000 misdrijven. Zo laag was het aantal de laatste 8 jaar niet meer geweest. Door de anderhalve-meter-samenleving is het aantal aangiften van zakkenrollen nagenoeg tot het nulpunt gedaald. Sluiten van de cafés zorgde voor daling van het rijden onder invloed. Door de lege winkelstraten is de winkeldiefstal afgenomen. Omdat we veelal thuisblijven is ook het aantal woninginbraken gedaald. Auto’s en brommers worden minder gestolen, vermoedelijk omdat ze minder vaak op onbekende plekken staan geparkeerd.

Toch krijgt het arbeidsbureau nog weinig meldingen van werkloze misdadigers. In de Arena van deze week lees je een stukje over nep-zorgmedewerkers die met een neppasje binnen proberen te komen. Naast de ordinaire misdrijven heb je natuurlijk ook de fraude bij instellingen. Daar vallen geen dodelijke slachtoffers bij, geen gewonden en alleen maar “winnaars”. Ik heb het over taalscholen voor inburgeraars. Terwijl “instituten” subsidies ontvangen voor hun cursussen, blijkt dat het instituut niet echt bestaat. Studenten, vooral vluchtelingen uit Syrië, tekenen fictieve contracten en volgen cursussen die niet bestaan. In ruil daarvoor krijgen de studenten, naast hun geluk dat ze die moeilijke Nederlandse taal niet hoeven te leren, ook nog eens een Mediamarktkaart van € 350,- per getekend contract. Het instituut zorgt er voor dat de student een bewijs krijgt dat hij/zij voldoende uren Nederlands heeft gestudeerd. “Moeilijk te achterhalen”, schrijft de krant. “Sommige studenten zijn zelfs bij meerdere instituten ingeschreven”. Wees eerlijk. Best vindingrijk.

De misdrijfcijfers voor mei zijn nog niet bekend. Ik weet er alvast één. In Eindhoven werd de portemonnee van dochter Lily gerold.

Er lijkt enig herstel waar te nemen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

nico degen

2020-05-31 10:31:12

Interessant zo,n overzicht van wat de corona voor maatschappelijk effect heeft. Veel mensen zitten thuis af te wachten tot ze weer naar buiten mogen. Ik heb de indruk dat de opheffing van de lockdown niet meer zo lang op zich laat wachten, omdat, ja waarom eigenlijk. Puur vertrouwen op een anderhalf meter afstand houden, waarin de slijtage mogelijk toeslaat lijkt mij niet zo betrouwbaar. Het virus is namelijk onveranderd gevaarlijk en nog steeds zo besmettelijk. Worden wij, omdat we blij zijn dat we weer naar buiten mogen ingezet in een meetbaar experiment,want we zeggen en schrijven wel “weer naar buiten” echter dit betreft mensen die weer aan het werk mogen. En die gaan van de relatief veilige huiskamer naar een andere binnenruimte die nog maar veilig moet blijken. Er zijn inmiddels landen die de lockdown weer hebben aangezet. Maar hoeveel doden dit tussentijds heeft gekost, kon ik nergens vinden. Beste mensen houd je aan de anderhalve meter en probeer niets te doen waar je geen vertrouwen in hebt.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties