Grave

Prinses Jola van Catharinahof geestdriftig ontvangen

'Mien hart jankt in miene pens'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Wat is er sfeervoller dan de entree in een theaterzaal? Muzikanten die hun instrumenten aan het stemmen zijn. Een zaal die langzaam volstroomt. Mensen in sfeervolle jasjes die eenieder te hulp schieten. Harten die kloppen, vol verwachting. Afgelopen maandagavond was het dit gevoel dat me overviel bij binnenkomst in de mooi versierde theaterzaal van Catharinahof. Men had moeite gedaan om het gezellig te maken. En was daar volledig in geslaagd. Met Anke Liefrink en good old Jan Verhaaren als ceremoniemeesters op het podium weet je al dat het gezellig gaat worden.

Prins Jola met haar gevolg.

Natuurlijk moest eerst Prins Leo, die het vorig carnavalsfeest in Catharinahof tot een succes maakte, ontmanteld worden. De vertrekkend Prins: “Dit is mijn laatste speech als Prins. Het was een hele eer. Dit zal ik nooit vergeten. Ik heb heel veel moois meegemaakt. Bedankt iedereen die mee heeft geholpen. Speciaal de Havenmuzikanten die zorgden dat er muziek in zat”.
Na een dankwoord en het terugkrijgen van de sleutel van Catharinahof, door algemeen manager Ad van Boxmeer, was het tijd voor de onthulling van de nieuwe Prins(es). In een prachtig decor zaten de Prins(es) en het gevolg in grote pilaren verstopt. Aan Jan Verhaaren is het wel toevertrouwd om de spanning bij zo’n onthulling op te bouwen. Het was goed geheim gebleven.

Onthulling
De bomvolle zaal zat op het puntje van de stoel. Onder de omlaag vallende omhulling kwam als eerste Hofdame Willy Peters tevoorschijn. Al achttien jaar werkzaam op Maaszicht/Catharinahof. Zij werd gevolgd door Hofdame Yvonne Nuijen, die “al 20 jaar met hart en ziel aan onze instelling verbonden is”. Het applaus golfde telkens door de zaal. Tromgeroffel kondigde Laura Reijs aan: “Klein van stuk, groot in daden. De frisse wervelwind die al 19 jaar hier werkzaam is”. Uit de vierde pilaar kwam Nel Beijer tevoorschijn: “Warme zorg, verbondenheid en gezelligheid”.
En toen was het tijd voor de onthulling van de Prins(es). Het werd plots stil in de zaal. Jan Verhaaren: “Onze nieuwe Prins of Prinses komt uit een groot gezin”. Geroezemoes in de zaal. “Heeft altijd goeie zin. Maar vooral heel veel zin in deze rol. De eerste reactie van hem/haar was: “Ongelooflijk dat ik dit na zo’n lange tijd nog mag meemaken”. De Prins of Prinses van 2019 is drager/draagster van de onderscheiding in de Orde van het Gouden Hart”. Tromgeroffel volgde. Nog steeds was de zaal in het stadium van raden. Jan: “Hela, hola, hier is Prinses Jola”. Uit de zuil kwam niemand minder dan Jolanda Adams tevoorschijn. (Nog) geen bewoner van Catharinahof, maar bekend bij iedereen. Dirigente van het koor Eigenwijs, aanjager van de Stichting Jeugdfolklore, van onder meer de grootste intocht van Sinterklaas en Pieten in Oost-Brabant. Enzovoorts, enzovoorts. Het enthousiasme in de zaal was groot.

Prinses Jola en collega’s
Prinses Jola, nadat ze alle versierselen en de sleutel van Catharinahof in ontvangst had genomen: “Dank Ad van Boxmeer voor de sleutel. Ik onderscheid je in de Orde van het Gouden Hart. Die past goed bij jou. Ik ben blij dat ik hier mag staan. Met al deze lieve vriendinnen om me heen. In 2000 ben ik nog afgewezen door Pothuusburg om als eerste Prinses te regeren. En toen heb ik gezworen: “Dat nooit meer”. Tenzij het Prinses van de Laatbloeiers zou zijn. Wijlen mijn grote vriend Wim Verhaaren zou zeggen: “Mien hart jankt in miene pens”. Mijn lijfspreuk: “Als Prinses wel wat laat uut de knop, maar als Prinses van de Laatbloeiers bloeide vanzelf weer op. Alaat, alaat, alaat”.
Ook het Boerenbruidspaar werd op dezelfde wijze onthuld. Aan Anke Liefrink viel de eer te beurt om ook daar een geweldige club mensen te mogen onthullen. Wat dacht u van de getuigen Yvonne Potjes, Claudia Gremmen, Wilma van Dinther en Joop Rademakers? Stuk voor stuk mensen met een groot hart voor de zorg in het algemeen en Catharinahof in het bijzonder. Voor het Boerenbruidspaar werd het weer spannend in de zaal. Anke: “Vol enthousiasme doet ze haar werk. Ze zal voor iedereen opkomen. Ze zingt als een lijster”. Toen ging er een vlaag van herkenning door de zaal. Er zijn veel zangers en zangeressen in Catharinahof, maar er is maar één lijster: Jeanny Gremmen. De zaal juichte. Nu nog de aanstaande bruidegom: “Als er wat te beleven valt op Catharinahof is hij er altijd bij. Hij heeft de fundering van Catharinahof samen mee gelegd en is vanaf de eerste steen betrokken. Hij komt uit een groot gezin. Zonder muziek is hij er niet bij. Vindt een diner geweldig , maar ook met een frikandel is hij blij: Jos Somers”. De avond kon niet meer stuk. Het ideale Boerenbruidspaar. De Havenmuzikanten lieten zich horen.

Ook Jeugdprins Loek van Pothuusburg kwam langs: “Ik hoop dat jullie een geweldig Carnavalsfeest zullen hebben. Ook jullie, opa en oma”. Zijn grootouders zaten vol trots op de eerste rij te pronken. Prins Tita XXXIX mocht natuurlijk niet ontbreken. Hij stal alle harten: “Namens Pothuusburg bied ik excuses aan aan Prinses Jola, voor het niet kiezen van haar in 2000”. Het bleef nog lang gezellig bij de Laatbloeiers.

Het boerenbruidspaar van De Laatbloeiers.

Prinses Jola. (foto: Jan Bruijns)

Jeugdprins Loek wenste de menigte een geweldig carnavalsfeest. (foto: Jan Bruijns)

Feest in Catharinahof. (foto: Jan Bruijns)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties