Grave

CDA-fractie legt werkbezoek af

Met de Graafse handhavers op stap door stad en dorpen

Door CDA Grave

GRAVE - Zaterdag 17 november ging de Graafse CDA-fractie op stap met twee buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s). Dit werkbezoek stond in het teken van handhaving en veiligheid binnen Grave en de dorpen Escharen, Gassel en Velp. Wat is de rol van BOA’s en wat komen zij bij hun dagelijkse werk allemaal tegen op het gebied van openbare orde en veiligheid? Enthousiast en met kennis van zaken lieten de BOA’s Yvon en Erik zien wat er speelt in Escharen, Gassel, Grave en Velp.

Een BOA is een beëdigde functionaris die bevoegd is tot de opsporing van een bepaalde groep strafbare feiten, bijvoorbeeld op het gebied van openbare ruimte en milieu. De BOA’s werken in een team en zijn actief binnen de gemeenten Grave, Cuijk en Mill. Door hun aanwezigheid en hun netwerk aan contacten vormen ze letterlijk de waakzame ‘ogen en oren’ binnen de gemeenschappen en treden ze op daar waar nodig.

Roland Eijbersen, binnen de CDA-fractie woordvoerder over veiligheid, benadrukt dat typisch grootstedelijke problematiek ook op Graafs niveau voorkomt. “Veiligheid is echt een hot issue. Auto inbraken, drugscriminaliteit, winkeldiefstallen, ondermijning, illegale bewoning… het zijn zaken die hier lokaal ook spelen. Wij hebben dan ook als CDA aandacht gevraagd voor meer zichtbare politie en handhaving. BOA’s zijn door hun rol een belangrijke partner bij lokale handhaving. Ik ben onder de indruk geraakt van hun professionaliteit, expertise en doorzettingsvermogen. Tegelijkertijd ben ik ook wel overdonderd door de parallelle netwerken die er binnen onze lokale samenleving actief zijn. Wie meent dat we in Grave alleen maar kruimeldieven kennen, komt echt van een koude kermis thuis.”

Meer dan alleen foutgeparkeerde auto’s
De BOA’s staan bij hun dagelijkse werkzaamheden in direct contact met de meldkamer en ontvangen daardoor ook meldingen van de politie. Daarnaast zijn de BOA’s betrokken bij integrale overleggen, waar onder andere signalen van de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst worden besproken. Bij voldoende aanleiding kan dit leiden tot een interventie op een adres. De BOA’s gaan dan samen met andere handhavers letterlijk op bezoek om uit te zoeken wat er speelt.

De BOA’s Yvon en Erik vertelden de CDA-fractie welk type problematiek ze tegenkomen. Van wietplantages en drugsgebruik, fraude met uitkeringen, dumping van (drugs)afval, illegale bewoning en uitbuiting van arbeidsmigranten, verwaarlozing van kinderen tot zelfs prostitutie. Tijdens het werkbezoek lieten zij ook een plek in het buitengebied zien waar recentelijk drugsafval is gestort.

Integraal Veiligheidsplan Grave
De nieuwe gemeenteraad heeft eerder dit jaar presentaties bijgewoond van de brandweer en de politie. Alex van Megen (fractievoorzitter) is blij met de inzet van de BOA’s. “Door dit werkbezoek hebben we meer achtergronden ontvangen over wat er echt speelt binnen onze stad en dorpen. Achteraf bezien hadden we het perspectief van de BOA’s moeten toevoegen aan deze presentaties. In ieder geval zullen wij de opgedane indrukken van dit werkbezoek gebruiken bij de voorbereiding over het Integraal Veiligheidsplan dat binnenkort in de gemeenteraad besproken gaat worden.” 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties