Grave

Merletcollege Grave: ondanks corona-restricties wel een geslaagd feestje

Door Margriet Kalkers van Merletcollege Grave

GRAVE - De examenleerlingen van het Merletcollege in Grave maakten zich in de afgelopen maanden eigenlijk maar druk over één ding. Dat de centrale examens niet doorgingen, kon hen niet deren. Ze waren er ook niet echt van onder de indruk dat hun schoolexamengemiddelde nu hun eindcijfer werd. Het wel of niet doorgaan van de cabaretvoorstelling hield de gemoederen echter wél bezig.

Indy van Haren (5 havo) tijdens haar mooie vertolking van Ilse de Lange's liedje So incredible.

Een voorstelling voorbereiden en uitvoeren in de anderhalve-metersamenleving met haar strikte voorschriften was simpelweg niet mogelijk. Uiteraard vond iedereen dit heel erg jammer, maar er werd niet lang getreurd. Alle energie werd gestoken in het bedenken van een alternatieve, maar zo feestelijk mogelijke diploma-uitreiking. Zo’n belangrijk moment in een mensenleven mag je immers niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Het lot was het Graafse Merlet gunstig gezind. De eerste uitreiking stond namelijk gepland op 1 juli. Vanaf die datum was er al weer wat meer mogelijk. Hele families ontvangen mocht nog niet, maar leerlingen hoefden gelukkig niet in hun eentje hun diploma op te halen.
Terwijl een gelegenheidsensemble van docenten feestelijke muziek ten gehore bracht, liepen de leerlingen richting schoolgebouw. Luid applaudisserende docenten vormden een erehaag, terwijl de examenleerlingen via de rode loper de school betraden. Daar wachtte hen een volgende verrassing: een fotograaf stond klaar om hen samen met hun gasten te vereeuwigen.
Alle genodigden werden vervolgens begeleid naar een veilig plekje in de feestelijk versierde aula. Na een korte toespraak door de adjunct-directeur mochten de champagneflessen met bruisend appelsap geopend worden. Sommige leerlingen hadden daarbij wat hulp nodig, maar al snel klonk er een vrolijk ‘geplop’ van al die kurken.

Mentorlied
Daarna was de mentor aan de beurt om het woord tot de geslaagden te richten. Dat gebeurde niet live, maar via het inmiddels vermaarde mentorlied dat vooraf door hen was ingezongen en voorzien van een videoclip. De ene mentor raakte met zijn liedje een gevoelige snaar, een ander greep zijn kans om de klas nog eens voor de laatste keer vermanend toe te spreken, maar er werd vooral een feestje gebouwd in de liedjes.

Leerlingen uit havo 5 verzorgden de volgende onderdelen van het programma. Renske, Ayke en Fenne reikten het door hen gemaakte jaarboek uit en Indy van Haren zong een prachtig lied. Haar eigen klas was het laatste publiek. Dat vond ze zelf het spannendste optreden, maar daar was niets van te merken: wat een talent!

Felbegeerd papiertje
Natuurlijk konden de leerlingen niet naar huis voordat ze hun diploma officieel ondertekend hadden. In een muisstille zaal kwamen zij een voor een naar voren en met wat hulp van de mentor zetten zij allemaal hun handtekening. Het felbegeerde papiertje was nu écht van hen!

Tot slot werden al deze kanjers op het videoscherm vol trots toegezongen door een koor dat bestond uit alle medewerkers van het Graafse Merlet. Een groot koor, maar dat mag toch helemaal niet in coronatijd?! Ik hoor het u denken... Ook daar was wat op gevonden: alle medewerkers hadden hun bijdrage individueel ingezongen en gefilmd. Docent Victor Kerkhof maakte er een prachtige compilatie van.

Missie geslaagd: ondanks het niet kunnen doorgaan van het illustere examencabaret hebben ook deze leerlingen weer genoten van een onvergetelijke diploma-uitreiking.

Hans Klein.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties