Grave

Catharinahof creatief met ontmoetingsruimtes

'Mensen zijn zó gelukkig dat ze elkaar weer kunnen spreken'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het corona-tijdperk zal ook in de herinnering gebrand blijven als de tijd waarop ouderen en zieken de grenzen van de eenzaamheid meemaakten. Vooral in het begin, toen alles opnieuw uitgevonden moest worden, om een veilig contact tussen familieleden mogelijk te maken.

In het Graafse Catharinahof is men snel aan de slag gegaan. Gérant Jos Somers (“Ik ben gewend om mensen hartelijk te ontvangen. Nu moet ik ze buiten houden. Vreselijk”): “Iedereen binnen Catharinahof heeft meegewerkt om “de ontmoeting” tussen bewoners en familieleden weer in ere te herstellen. Daarbij optimaal rekening houdend met alle mogelijke veiligheidsaspecten voor beide partijen. En natuurlijk voor onze begeleiders”.

Mensen gelukkig maken
Jos Somers: “Als je mijn naam opschrijft moet je eigenlijk alle namen van alle medewerkers noemen. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om veilige mogelijkheden te creëren opdat bewoners en hun familie elkaar weer kunnen spreken. Inmiddels hebben we alle faciliteiten in huis. Laat ik beginnen met de hoogwerker. Het meest spectaculaire natuurlijk. Maar ook het minst gebruikt omdat het voor weinig bewoners nodig is. Familie bestuurt de lift en zorgt voor verantwoord gebruik. Indien nodig is er natuurlijk begeleiding bij. Het is wel een heel aparte manier om contact te hebben. Verder hebben we speciale ontmoetingsruimtes gecreëerd. Twee plaatsen, geschikt gemaakt voor gesprekken tussen bewoners en hun geliefden. De eerste ruimte is via het terras te betreden. We hebben er een bloemetje in gezet, schilderijtje aan de wand en een tafel met twee stoelen. Want, de mogelijkheid blijft helaas beperkt tot twee personen. De ruimte is van buiten te betreden. De bewoner kan via de binnenkant van het gebouw die ruimte bereiken. Heeft hij of zij begeleiding daarbij nodig dan zorgen wij daarvoor. Bewoners van kleinschalig wonen worden altijd begeleid door het welzijnsteam. Tijdens het gesprek is onze begeleider natuurlijk weg. Het gesprek vindt plaats via microfoons aan beide zijden van de glaswand. Per gesprek is een half uur gereserveerd. Daarna staat er een kwartier schoonmaaktijd voor tafel, stoel en microfoon gepland. Eenzelfde ontmoetingsplaats is er gemaakt in de binnentuin.
Deze mogelijkheid om toch weer bij elkaar te zijn, wordt enorm gewaardeerd. “Dankjewel. Het was zo fijn”, horen de medewerkers van familie bij het weggaan langs de receptie”.

Een hele verademing na weken van telefoneren en beeldbellen. Jos: “Ik wil toch nog de medewerkers noemen. De vrijwilligers, collega’s in de zorg, de huishoudelijke dienst, de technische dienst, de horeca, de welzijnswerkers, ondersteuners van het reserveringsschema, de receptie, het managementteam die de regels van BrabantZorg en het RIVM , die dagelijks kunnen veranderen, blijven uitleggen, en de mensen van Stichting Erfgoed Maaszicht”.

Stichting Erfgoed Maaszicht Grave
Alle extra mogelijkheden worden gesponsord door de Stichting Erfgoed Maaszicht Grave. Een stichting die in december 2009 is ontstaan uit een fusie tussen Stichting Vriendenkring Maaszicht en de Stichting Beheer Landerijen Maaszicht. In haar statuten is bepaald dat die nieuwe Stichting “met haar doelen beoogt zonder winstoogmerk het algemeen nut te dienen”. Secretaris Arno Coopmans: “Dit houdt in, het behartigen van materiële en immateriële belangen en het financieel steunen van activiteiten van de bewoners en medewerkers van Catharinahof (vroeger Zorgcentrum Maaszicht. Maar ook het beheer van het archief en de kunstvoorwerpen van het voormalig Zorgcentrum. Uiteraard willen we geen winst maken. Ons bestuur bestaat uit voorzitter Frans Wouters, penningmeester Jacq. Dappers, vicevoorzitter Ria Rutten en bestuurslid Adrie van Osch. Ik ben secretaris. We proberen ons doel te bereiken door het organiseren of doen organiseren van evenementen zoals de bekende Avondvierdaagse, en het bekostigen van diverse activiteiten in en rond Catharinahof. Zo hebben we recent bijgedragen aan voorzieningen om het contact tussen bewoners en familie tijdens de coronacrisis te herstellen. Eerder waren we betrokken bij lente- en herfsttochten, de aanschaf van Silverfit ( een apparaat waarbij je op een virtuele fiets voor een beeldscherm zit en je door prachtige stadjes en dorpen kunt fietsen), een lift voor het zwembad van Laco om senioren in en uit het water te verplaatsen, een duofiets en nog vele andere dingen waar de senioren van Catharinahof en Grave plezier aan kunnen beleven. Een plan voor de toekomst is het inrichten van een ruimte met historische beleving van en voor Grave”. Secretaris Arno Coopmans is en blijft een enthousiast voorvechter voor de Graafse senioren.

Jos Somers: “We zijn enorm blij met de hulp en steun van 'Erfgoed'. We hebben grote waardering voor hun voortdurende medewerking en zorg”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties