Grave

Eén van elf proefgemeenten tijdens verkiezingen op 20 maart

Mensen met visuele beperking kunnen zelfstandig stemmen in Grave

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - De verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen staan voor de deur. Woensdag 20 maart mag iedereen weer naar de stembus. In elf gemeenten kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Grave doet ook mee aan dit experiment, samen met Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Veldhoven, Zaanstad en Zeist.

Stemgerechtigde inwoners met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. "Grave kent een lange geschiedenis van zorg voor blinden en slechtzienden", weet burgemeester Lex Roolvink. "We vinden het belangrijk de zelfstandigheid van deze groep inwoners zo veel als mogelijk is te faciliteren. Vandaar dat we graag meedoen aan dit experiment."

Stemmal en soundbox
Hoe werkt het? Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon krijgt de visueel gehandicapte te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Men hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie men wil stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood.

Elders woonachtig
Visueel gehandicapten die elders wonen, kunnen toch in één van de deelnemende gemeenten hun stem uitbrengen. Daarvoor hebben zij een kiezerspas nodig die zij kunnen aanvragen in de gemeente waar men ingeschreven staat. Stemt men voor de Provinciale Staten? Dan is het van belang dat de gemeente waar men gaat stemmen in de eigen provincie ligt. Stemt men voor de waterschapsverkiezingen? Dan is het van belang dat de gemeente waar men gaat stemmen binnen de grenzen van het eigen waterschap ligt.

Het stembureau in Grave waar visueel gehandicapten zelfstandig kunnen stemmen, wordt gevestigd in Catharinahof aan de Koninginnedijk 252.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties