Grave

Meningen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het schijnt dat er gisteren iemand bijna verdronken is. In de meningen. Die stapelen zich momenteel weer op tot ongekende hoogte. In de in ons land zo hoogstaande vrijheid van meningsuiting is het weer tot een piek gekomen. Na de vorige fikse topper die covid-19 (ook wel corona genoemd) heette en allerlei groepen daar een eigen mening over hadden, is het nu de beurt aan de toestand in Afghanistan. Nadat volgens een aanzienlijke groep Trump het Witte Huis moest verruilen voor een wat bescheidener onderkomen, streek daar president Biden neer. Een rustige, bedaarde man, waarvan het af en toe lijkt dat het een sprekende pop is. Hij zegt zijn ding, forceert een geruststellend gezicht, vraagt God om zijn zegen voor de United States of America en verdwijnt weer. Kijk, bij Trump was het regelmatig ( elk uur) herrie over een tweet of een tv-uitspraak, maar zijn opvolger lijkt telkens weer uit een Zenklooster te komen als hij een toespraak houdt.

Enkele maanden geleden veerde de wereld op. Biden mompelde dat Amerika zijn troepen uit Afghanistan terug zou halen. De wereldballon der meningen ontplofte bijna. Met toch enige reserves, “het zal wel meevallen, toch?”, kwam het nieuws weer even tot rust. Tot de Amerikanen echt vertrokken. En de Taliban plotseling springlevend bleek te zijn en in een zucht en een scheet Afghanistan weer overnam. De meningen groeiden uit tot een tsunami. En ieder land sprak zoals het gebekt is. “Goh, wij zijn al maanden aan het evacueren”. “We hebben al menig vliegtuig uit Kabul laten vertrekken. Vol vluchtelingen”. “We hebben de zaak onder controle”. Ook Nederland heeft hierin een vast patroon. De oppositie schreeuwt moord en brand “dat we weer eens veel te laat zijn”. De demissionaire regering, in de nieuwste samenstelling, schrijft met één hand dat “we daar niet alles over kunnen zeggen, kwestie van veiligheid”, en is met de andere hand bezig met het samenstellen van een nieuwe regering.

Och, die nieuwe regering. PvdA en GroenLinks. Samen? Beetje samen? Klein vrijerijtje voor het goede doel? Meningen tot ver boven de kerktoren van Schaijk. Meningen heb je ook in de categorie “inclusief bedreiging”. Neem nou Berghuis. Een man met een gezin, die vorig seizoen de kost verdiende door regelmatig tegen een balletje te schoppen. Bij Feyenoord. Sinds kort doet hij dat zelfde werk bij Ajax. Jeetje, een wonder dat hij nog leeft. Last van de Meb (Meningen met bedreiging). Dus waarschijnlijk krijgt deze jonge huisvader voortaan beveiliging als hij naar of van zijn werk gaat.

Poolse winkel in de straat? Dingetje. Meninkjes. Bommetje. Onderzoek. Taakstrafje. En zo sukkelen we verder de 21ste eeuw in. Vervuld van meningen. Over warmte, eten, schotsen, ijsberen, koeienstront, Kaag, Formule 1 in Zandvoort, vakantie van ons Koninklijk Huis, de non-binaire medemens en het einde van deze vakantie.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties