Grave

Mede mogelijk gemaakt - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ook zo’n hekel aan het gebrul op tv, zo van “Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door”, en dan volgen er enkele namen en/of korte filmpjes van bedrijven die het komende programma hebben aangeboden. Ja, zelfs de in beeld verschijnende klok is niet zomaar een tijdaanwijzer. Nee, ook de tijd wordt mede mogelijk gemaakt door de meest afgrijselijke firma’s. Moet je je voorstellen. De tijd. Het enige dat we hebben om ons door het leven te worstelen.

Het ergste van dit hele gebeuren is dat we het vaak niet eens meer in de gaten hebben. We wachten op het nieuws, dat we al lang op internet hebben gelezen en dat na deze uitzending diezelfde avond nog in diverse soorten en maten behandeld gaat worden. De Bekende Nederlanders aan de praattafels laten, al dan niet met kennis van zaken, hun licht schijnen over datgene wat we al enkele uren weten. Een vorm van herhaling die je vroeger ook vaak op kleuterscholen aantrof. En wij mogen dan elke avond de kleuters zijn.
Zo is het nieuws over het demissionair kabinet elke avond weer van de partij. Aangeboden door onze eigen belastingcenten bij de niet-commerciële zenders, en bij de concurrentie betaald door een wasmiddel of een crême tegen vaginale jeuk. Met presentatoren die de dag erna zorgvuldig de oren worden gewassen door figuren die betaald worden om alles wat uitgezonden wordt van commentaar te voorzien. Een vorm van kritiek die kleuterjuffen vroeger ook om de oren kregen als ze de billen van de kleuters niet schoon genoeg hadden gereinigd.

Het bijzondere is, dat we zonder enige gêne elke avond die kwelbuis weer aanzetten. Met na het bekende nieuws programma’s als “Alles is liefde”. Twee mensen, die dat zelf graag willen, worden bij elkaar gezet om te zien of ze bij elkaar horen. Na 24 uur moeten ze al een beslissing nemen of ze nog een dag verder willen met elkaar. “Ik voel nog geen klik”, zegt de één. “Nee”, antwoordt de ander, “ik heb ook nog geen vlinders in de buik”. “Dus gaan we maar niet verlengen”, is de conclusie. “Doei, houdoe”, en weg zijn ze. Aangeboden door een gerenommeerd wasmiddel en lakens van 100 % katoen.

Daar waar in de beginjaren van de tv alles nieuw, zonder reclame, in een wereld zonder internet, nog voor schokkend nieuws kon zorgen, is het nu een soort bewegend behang geworden. Met de Nederlandse taal die van voren en van achter verkracht wordt. De z is een s geworden, en soms omgekeerd. De v wordt uitgesproken als een f. Technische onderwerpen vergen een geduchte studie Engelse taal. Bij uitzendingen waarbij inclusiviteit aan de orde komt, gesponsord door onszelf, komt schaamteloos tevoorschijn dat het taalonderwijs aan Nederlanders met een niet-westerse achtergrond totaal gefaald heeft. Net als het Nederlands van Amsterdammers. Alhoewel die inwoners denken dat juist zij, en niet de boeren van buiten, de Nederlandse taal fatsoenlijk uitspreken.

Zo, dat moest er even uit. Mede mogelijk gemaakt door vrouwlief Ria.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties