Grave

Matthijzen - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Uitgemolken werd het. Het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. Tv-presentator. Hij verdient te veel volgens velen. Ook minister Slob doet hierbij zijn duit in het zakje. Mensen vinden het schandalig. Twee keer, of meer het salaris van de minister-president. Foei. Johannes Calvijn heeft niet voor niets geleefd. Ook op het voetbalveld heeft hij zijn sporen nagelaten. Tijdens discussies over het maandelijks salarisstrookje waarmee Matthijs glimlachend thuiskomt, wordt vaak een link getrokken naar de kapitalen die sommige voetballers verdienen. Ondanks het feit dat RTL Z kopt 'Nederlandse competitie geen vetpot'.

De toppers verdienen natuurlijk niet slecht. Dan praat je over miljoenen per jaar. Een 19-jarige als Matthijs de Ligt wordt nu geschat op 3,5 miljoen per jaar. Een schijntje van wat hij volgend jaar gaat verdienen. Het gemiddelde salaris van de eredivisievoetballer in Nederland bedraagt € 277.809. Een ton meer dan onze MP. In Engeland, in de Premier League is dat € 3.379.520. Ruim tien keer zoveel. Ach en dan heb ik het nog niet over de Messi’s en Ronaldo’s gehad.

“Ja maar”, hoor je dan steevast, “Matthijs van N. wordt door ons, de belastingbetaler betaald. De publieke omroep is van ons, het klootjesvolk. Wij betalen jaarlijks aan belasting om naar NPO 1, 2 en 3 en wat themazenders te kijken. En als Matthijs naar de commerciëlen gaat zijn we hem kwijt en verdient hij nog meer.” Het geouwehoer over geld wordt natuurlijk ook in de Tweede Kamer voortgezet om er elkaar mee te bevechten.
Eerlijk gezegd interesseert het me geen bal. De verschillende omroepen krijgen geld om er iets moois van te maken. Als ze daarmee voor sommige toppers diep in de buidel moeten tasten, nou dan moeten ze dat doen. Als ze dat niet doen dan zien we Matthijs bij RTL of SBS. Ja en? Alsof dat nog wat uitmaakt.
Bij de andere Matthijs weten we nu al zeker dat hij weg gaat. Voor een bedrag waarmee we zo’n 400 Minister-Presidenten kunnen betalen. En dat lijkt me ook niet erg aantrekkelijk.

Kortom, een hoop gedoe om niets. Om geld. En om het verschil in geld dat mensen verdienen. Is dat niet van alle tijden? Met een variant op George Orwell uit Animal Farm: “Alle mensen zijn gelijk, maar sommige mensen zijn meer gelijk dan anderen.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties