Grave

'Datingbureau is de rode draad'

Match, nieuwe roman van Karin Verhaak

Door Freddy Klooté

GRAVE - Haar vorige roman werd en wordt goed verkocht. Anju, het dramatisch verhaal over leven en dood in India, trok vele lezers. Zowel de papieren als de e-versie liep als een trein. Alle reden voor de Graafse schrijfster om volop aan de gang te gaan met een nieuwe roman: “Na de cultuurschets over het leven in India, vond ik het tijd voor een roman over onze huidige maatschappij. Over wat er momenteel in de wereld gebeurt. De zekerheden van vroeger zijn verdwenen. Neem het geloof, eeuwenlang een vast stramien in ons leven. Nu moeten mensen hun eigen keuzes maken. Ze moeten zich bewust worden wat ze met hun leven willen. Alles staat ter discussie en over alles moet je nadenken. Gevolgen zijn burn-outs, verkeerde keuzes, gestrande relaties. Laat ik het daar eens over hebben, dacht ik”.

Karin Verhaak is iemand die alles nauwgezet onderzoekt, voordat er nog maar één letter op papier staat: “Ik sprak met veel mensen. Vooral over hun datinggedrag. Want die richting zou het in mijn nieuwe roman uitgaan. Daten is door de social media enorm veranderd. Vroeger kwam je elkaar in de kroeg tegen. In dat veranderd wereldje heb ik me dus verdiept. Ik heb zelfs een datingbureau bedacht, waarover de uitgever me het advies gaf om dat zelf te beginnen”. Karin schiet hardop in de lach. Ze kan enorm intensief en geconcentreerd met haar werk bezig zijn, maar vergeet de mooie dingen van het leven absoluut niet. Humor is daar een onderdeel van.

Match
“Dat absoluut veilige datingbureau is de rode draad in het boek. De vrouwelijke eigenaar brengt “mensen op zoek” bij elkaar. Ook voor haarzelf biedt het bureau wellicht een uitkomst”. Naast het datingverhaal is er nog een verhaallijn in het boek. Ook een gegeven waar onze maatschappij bekend mee is: “Het op zoek gaan naar een verloren ouder. Veel kinderen worstelen daar enorm mee. Het is de missing link in hun leven. Het zorgt voor een onrust, die pas verdwijnt als die ouder gevonden is. Het geheel is een boek met thema’s van deze tijd geworden. Over de afloop zeg ik niets meer dan dat die verrassend is”.

Karin Verhaak is altijd aan het werk: “Stoppen met schrijven is helemaal geen optie voor mij. Dat wil ik tot mijn tachtigste blijven doen. Ik vind het heerlijk om mensen te creëren. De hoofdpersonen leven voor me. Ik weet precies hoe ze er uitzien. Ik zou zelfs gewoon een paar schoenen voor ze kunnen kopen. Elke zin die iemand in de roman zegt moet kloppen. Het gedrag moet kloppen. Dat is zo leuk. Hoe ziet het huis van de hoofdpersoon eruit? Dit is de uitdaging en de lezer moet dat ook ervaren. Naast de roman heb ik een apart boek met alle aantekeningen over personages. Over het beeld wat ik van ze heb, maar ook hun haarkleur en –stijl. De kleur ogen, de manier van lopen. Nogmaals, alles moet kloppen. Ze moeten zijn als het leven zelf. Je moet ook de gevoelens kunnen beschrijven. Mensen op zoek naar een ouder heb ik uitgebreid gesproken en ik heb hun gevoel geproefd. Ik zag hoe ze leden onder het gevoel niet geliefd te zijn en het gedrag dat daar uit voort kan komen. Ik vind het fascinerend om me in mensen te verdiepen. Waarom ze bepaalde dingen wel of niet doen. Ik kan daar uren over zitten nadenken en ga daarover zitten werken. Ik maakte er voor dit boek mijn uitdaging van om de personages helemaal tot leven te brengen. Maar ook om toe te werken naar situaties die onverwacht zijn, soms blijven. Daarom blijft het ook tot de laatste bladzijde spannend”.
Karin heeft het geduld en de kracht om uren na elkaar te werken aan een roman: “Het is best een klus, maar een fantastische klus. Het is mijn leven. Ik kan me niet voorstellen dat ik een dag niet schrijf”.

Match is een kroniek van het leven in 2018 geworden. Met humor, drama, verdriet en vreugde. De hele emotionele rollercoaster van de mens zit er in. Bijna 400 bladzijden herkenbare, maar onverwachte gebeurtenissen, die op het eind de cirkel rond maakt.

Match is te koop in elke boekhandel. In Grave bij de Primera. Ook online overal te bestellen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties