Grave

Veel toeschouwers en wandelaars bij opening

Mars langs Zuiderwaterlinie gestart in Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op zondag 16 september ging De Mars langs de Zuiderwaterlinie van start. Veel toeschouwers en wandelaars kwamen af op de Brabant Stoet in Bergen op Zoom en de eerste etappe van Grave naar Ravenstein. In Grave opende gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Henri Swinkels niet alleen De Mars, maar ook het 290 kilometer lange Zuiderwaterlinie Wandelpad en het eerste bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Tot en met 23 september trekken wandelaars, atleten, muzikanten en gildes dagelijks langs de gehele Zuiderwaterlinie. Ze leggen daarbij ongeveer 10 kilometer per etappe af. Iedereen kan (gratis) deelnemen of de wandelaars komen aanmoedigen. (foto's: Hans Petersen en Wim Hollemans)

Burgemeester van Grave Lex Roolvink en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Henri Swinkels geven met een kanonschot het officiële startsein voor De Mars.

Deze week trekken wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden; een ware ontdekkingstocht langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg worden ze vermaakt en verrast door muziek en kunst, en krijgen ze het verhaal over de Zuiderwaterlinie te horen. Onderdeel van De Mars is het 'ploggen' in samenwerking met Runnerscafe en ANWB: tijdens het joggen afval opruimen voor natuurbehoud. Deze bijzondere intervaltraining is een vast onderdeel van De Mars, met als doel meer bewustwording over het feit dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor een schone en gezonde leefomgeving. Kinderen zijn door middel van het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' (in samenwerking met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt) actief betrokken bij De Mars. Maar liefst veertien klassen van zes scholen in Noord-Brabant gooien hun zelfgemaakte zaadbommen over 700m2 langs de route van De Mars. Het resultaat hiervan zal in het voorjaar te zien zijn: een strook van kleurrijke bloemen die niet alleen de Zuiderwaterlinie markeert, maar ook de leefomgeving van de bij en andere insecten vergroot. Op 23 september eindigt De Mars met een muzikaal slotfeest in Heusden.


De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt. De Sprong (23 juni 2018) en De Mars (16 t/m 23 september 2018) zijn een initiatief van de Alliantie Zuiderwaterlinie en een concept van Mothership. De organisatie is in handen van Stichting Zuiderwaterlinie Events. De Mars wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Noord-Brabant. Partners in de stuurgroep Zuiderwaterlinie zijn gemeenten, provincie, waterschappen, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, ANWB, Kunstloc Brabant, Kunstbalie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De evenementen vormen onderdeel van een groter project om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (2018) biedt hiervoor een uitgelezen kans.

Wandelaars lopen de eerste etappe van De Mars.

Samen met zo'n dertig wandelaars die ook een eerdere etappe meeliepen, stoomde gedeputeerde Henri Swinkels op naar Grave.

In het centrum van Grave, vlak voor aankomst op de Markt, waar de feestelijke opening van pad, bezoekerscentrum en Mars werd gevierd.

Aan het begin van de route werd door Henri Swinkels samen met een aantal wethouders en een burgemeester als symbool van de Zuiderwaterlinie een exemplaar van De Naald van Thijs Rooijakkers geplaatst. 'Niet vechten, maar hechten' is de boodschap die er bij hoort.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties