Grave

Yvonne Broens uit Grave en Renée van Haren uit Gassel geven mantelzorg een gezicht

Mantelzorg gebeurt vaak in stilte

Door De redactie van Arenalokaal.nl

GRAVE - Centrum Mantelzorg is het adviespunt en expertisecentrum voor mantelzorgers, professionals en vrijwilligers in het Land van Cuijk. Maar wat is mantelzorg en wanneer ben je mantelzorger? Twee Mantelzorgers uit de gemeente Grave geven mantelzorg een gezicht. Yvonne Broens (48) uit Grave en Renée van Haren (55) uit Gassel. Tijdens een gesprek met hen wordt duidelijk wat mantelzorg is en wat je in de gemeente Grave kunt doen om hier meer informatie over te krijgen.

Yvonne (links) en Renée.

"Ik vind het belangrijk dat mantelzorg meer in de belangstelling komt omdat niet voor iedereen duidelijk is wat het inhoudt," zegt Yvonne, die voor haar twee dochters zorgt. “Zelf vind ik het fijn dat je elkaar kunt helpen door tijdens de mantelzorg bijeenkomsten met lotgenoten, tips kunt uitwisselen,” vult Renée aan. Yvonne is samen met haar man mantelzorger voor haar twee dochters. “Onze oudste dochter heeft borderline, PTSS en een depressieve stoornis. Ze woont inmiddels in een begeleid woonvorm in Oss. Onze jongste dochter woont thuis en heeft de klassieke vorm van PDD-NOS in combinatie met laagbegaafdheid”. "Ik ben de drijvende kracht achter een compleet zorgsysteem voor mijn schoonvader Toon,” zegt Renée, die zorgt voor haar dementerende schoonvader. Yvonne en ook Renée zijn van nature optimistisch ingesteld, maar de ene dag gaat dat beter dan de andere. “Er zijn momenten geweest dat we de wanhoop nabij waren”, vertelt Yvonne. "En ik merk dat ik soms letterlijk moe wordt, van continu achter alles aanzitten, afstemmen en regelen,” vult Renée aan. "Sinds twee jaar pak ik af en toe een moment voor mezelf", gaat ze door. "Ik heb nu altijd een extra maaltijd in de diepvries liggen voor onverwachte momenten." “Zo combineer ik de zorg voor mijn schoonvader en mijn gezin”.

Bijeenkomsten 
Een mantelzorger zorgt voor langere tijd voor iemand in zijn of haar omgeving. Dat kan een familielid zijn of een goede kennis of buur. Mantelzorg is niet alleen boodschappen doen of ondersteuning bij lichamelijke verzorging. Maar ook bijvoorbeeld psychische zorg en verpleging. Vier keer per jaar komt een mantelzorggroep bij elkaar in Esterade in Grave. "Daar komen we bij elkaar met lotgenoten. We steunen elkaar en geven elkaar tips.” ‘’Het moeilijkste vind ik dat de omgeving, zelfs familie, vaak niet doorheeft dat iemand dementerend is en denkt dat het allemaal wel mee valt. Of dat je als mantelzorger overdrijft. Dit kan me echt wel eens verdrietig maken. Dit kan ik bespreken tijdens de bijeenkomsten, wat me ook steun geeft’’, vertelt Renée.

Drempel
Via een mantelzorgconsulent bij Centrum Mantelzorg Land van Cuijk, kwam Yvonne terecht bij de gemeente en de WMO in Grave. “Ik ben nog steeds dankbaar voor al hun hulp. Via hen kregen we huishoudelijke hulp toegewezen en regelden we hulpmiddelen voor in huis”. Ook Yvonne is een van de kartrekkers van de bijeenkomsten van de mantelzorggroep in Grave. “Ik dacht eigenlijk dat zo’n groep niets voor mij was. Het is best een drempel de eerste keer, maar het is een verademing om bij elkaar te komen! Met gelijkgestemden heb ik aan een half woord genoeg”.

Activiteiten 
Een groep mantelzorgers organiseert ook activiteiten door het jaar heen zoals ontspannende massages, samen koken en uitstapjes. Naast de activiteiten van de mantelzorggroep Grave, organiseert Centrum Mantelzorg Land van Cuijk in Grave twee keer per jaar een informatiebijeenkomst. Mantelzorgers uit het gehele Land van Cuijk zijn hier welkom. Tijdens deze bijeenkomsten worden zowel praktische tips over wet- en regelgeving gegeven als ook ontspanning en lotgenotencontact. De aftrap van de twee bijeenkomsten in Grave is 19 maart van 13.30 tot 15.30 uur in Catharinahof. Samen met Brabant Zorg organiseert Centrum Mantelzorg Land van Cuijk deze bijeenkomst met als thema de WensAmbulance Brabant. Ook wordt er in Grave aandacht besteed aan de landelijke ‘Dag van de Mantelzorg’. Op deze dag willen we graag zoveel mogelijk mantelzorgers verrassen met een ontspannende dag.

Tot slot wil Yvonne andere mantelzorgers op het hart drukken om niet alles alleen te willen doen. “Je moet best mondig zijn om hulp te vragen, dat is gewoon lastig. Door hulp te accepteren en goed voor onszelf te zorgen, kunnen wij nu weer leren papa en mama te zijn voor onze dochters. “Ben jij mantelzorger van jouw vader/moeder/kind/partner/broer/familielid/vriend/buren, of welke vorm dan ook, kom dan voor een luisterend oor naar onze mantelzorggroep in Grave en laat je informeren”. Aanmelden hoeft niet, iedereen die denkt mantelzorger te zijn is van harte welkom.
De bijeenkomsten van Centrum Mantelzorg Land van Cuijk zijn gratis toegankelijk voor alle mantelzorgers uit het Land van Cuijk. Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met het Centrum Mantelzorg via 0485-846739 of www.mantelzorglvc.nl. Dus woon je in het Land van Cuijk en denk je na het lezen van dit stuk, ‘dus ik ben óók mantelzorger’ en heb je behoefte aan contact met lotgenoten? Of ken je iemand die mantelzorger is en die wel eens wat hulp, steun of ontspanning kan gebruiken? Wees welkom in Grave.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties