Grave

Maart 2021 - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Jarenlang kon ik blij worden als het 1 maart was. Dan was “het gevaar” van de winter weer voorbij. En als er nog een nastootje kwam dan wist je dat het niet lang zou duren.

Voorbij de angst als directeur van de school dat, na het onder water zetten van het schoolplein door enthousiaste ouders, er iets met een kind zou gebeuren. Hetzelfde met een fikse sneeuwbui. Ballen gooien, insmeren lag op een ander niveau dan een sneeuwpop maken. Sneeuwpop kapot maken werd dan weer wel vaak een dingetje. Bij mijn komst naar Grave had ik de deuren voor ouders wagenwijd opengezet. Iets waar ik tijdens die winterse perioden een kort maar heftig gevoel van twijfel over kreeg.

En het is weer zover. Maart is gestart en nieuw leven komt tot bloei. Helaas is het dit jaar nieuw leven op afstand. Anderhalve meter is de nieuwe maat der dingen geworden. Het metriek stelsel staat aan de vooravond van verandering. Ook het dag/nachtritme lijkt aan verandering onderhevig. Om 21.05 staan we begerig door het raam naar buiten te staren. Niet dat we daar iets te zoeken hebben, maar ja, het mag niet en dat heeft aantrekkingskracht.

Maart 2021 is toevallig ook de maand van landelijke verkiezingen en een volksraadpleging in Grave. Drie dagen geen coronacrisis, gevolgd door verrassend stijgende cijfers, waarschijnlijk veroorzaakt omdat het maart is. De volksraadpleging is inmiddels al flink op stoom geraakt. Iemand die in alle eerlijkheid zegt dat hij liever een zelfstandig Grave wil, wordt meteen met de grond gelijkgemaakt. Door mensen die wel praten over vrijheid van meningsuiting, maar denken dat dit wettelijk voorrecht alleen voor hen geldt. Laat iedereen voor zichzelf beslissen. Informatie geven? Geen probleem. Politici denken na alweer een rumoerige vergadering dat de hele wereld heeft meegekeken of –geluisterd. Maar dat valt vies tegen. Als er 1% van de inwoners naar een raadsvergadering kijkt is het veel. Maar toch. Als ik nu schrijf dat ik vóór behoud van een zelfstandige gemeente Grave ben, vliegen de ingezonden stukjes me morgen alweer om de oren. Alsof ik daar wakker van lig. Ik mag mijn eigen mening geven, en doe dat met mijn eigen naam eronder. Ik moet vaak lachen om de nepnamen die onder vele ingezonden stukjes staan. Het toppunt van moed.

Als de stemmen geteld zijn, stoft het nog even na, anoniem, en dan draait de wereld gewoon weer door. Richting april. Al moeten we dan wel nog even langs een paar persconferenties van MARK (nieuwe merknaam) en “Kop van Jut” Hugo.

Ondertussen is de kabinetsformatie dan in volle gang. Wie wil met wie? Wie wil niet die ander? Wie wil wel? Wie zou wel willen, maar kan het echt niet maken? Een spel met MARK als verdeler van de kaarten.
Toepen in Haagse Kringen. Elke avond live aan de praattafels.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Herman uit Cuijk

2021-03-02 21:01:13

Freddy, ik ben benieuwd naar jouw mening: Wat vind jij er eigenlijk van dat de vraagstelling van de raadpleging zo eenzijdig is? Hadden er niet beter twee keuzes kunnen staan? Net als in Mill?

A. Ik kies voor een zelfstandig Grave

B. Ik kies voor aansluiting bij de gemeente Land vab Cuijk?

En mijn naam en woonplaats zijn echt.

Louis Sparidans

2021-03-02 21:09:35


Freddy, je kent me voldoende om te weten dat ik je helemaal je eigen mening gun. Ook als je van mening bent dat het beste voor de gemeente Grave zou zijn om zelfstandig te blijven.

Ik denk daar zelf weliswaar anders over. Mag ik dan verwachten dat je ook met andere meningen respectvol omgaat?

Uit je bovenstaande column blijkt dat helemaal niet, vind ik. Dat is niet netjes.

E. Herbers, Grave

2021-03-03 19:25:30

Wel ironisch: schrijven dat iedereen voor zichzelf moet beslissen, maar intussen wel regelmatig je mening via deze krant door de strot van de lezers duwen.

Louis Sparidans

2021-03-03 21:28:29

Beste heer/mevrouw E. Herbers

Dank voor uw reactie. Ik weet overigens niet of u mij of Freddy bedoelt, maar als ik voor mezelf spreek, het is geenszins mijn bedoeling om iemand ‘iets door de strot te duwen’ (het zijn uw woorden).

Ik geef uitsluitend mijn mening weer en onderbouw die ook regelmatig. Maar iedereen moet ZÉLF beslissen welke mening hij/zij zelf wil uitdragen. Ik wil zeker NIEMAND iets opdringen!

E. Herbers, Grave

2021-03-03 22:38:21

Beste heer Sparidans, ik doelde op de schrijver van dit stuk, niet op u!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties