Grave

Logo - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het nieuwe logo van de nieuwe gemeente Land van Cuijk i.o. is gepresenteerd. Mijn overbuurman Frans maakte er mij attent op. “Nog niet gezien? Snel kijken. En zeg me wat je er van vindt. Ik ben benieuwd”.

Ik voelde me gevleid dat de buurman zoveel belang hechtte aan mijn oordeel, dat ik keinieuwsgierig werd. Dus snel opgezocht. Wat ik zag deed me kreunen. De linkerhelft bestond uit een doel (van het voetbal), met wel erg korte palen. Daaronder een accolade op zijn kop. De accolade is een teken bij wiskunde en derhalve voor mij ook aan de wand. Wat haatte ik die sommen bij algebra, zoals dat destijds nog genoemd werd, en waarbij haakjes en accolades als roofvissen over mijn papier struinden. Ik had geen flauw idee wat ik er mee moest. Rechts op het logo stond Land van Cuijk. Tja, wat moest er anders staan. Ben Litjens had er ongetwijfeld Groot Boxmeer op gezet. Maar het was niet aan hem om dit ontwerp te maken. Communicatiebureau Di-visie had zich hier over ontfermd.
De presentatie van het nieuwe logo was in handen van burgemeester Antoine Walraven van Mill & Sint Anthonis en de Boxmeerse wethouder Bouke de Bruin. En die lieten Di-visie natuurlijk wel met enige opheldering komen. Want zonder dat zou je denken dat er voor het gemakkelijkste was gekozen. Een te klein doel met een accolade. Wat magertjes. Maar let op: “Modern en open wapenschild. Een ode aan de bijzondere historie van het Land van Cuijk. En ook het lettertype is bijzonder. Gebaseerd op een middeleeuws handschrift. Stoer en modern. Dat smeekt om denkwerk. Middeleeuws, stoer en modern. Ik ben er nog niet uit.

Wat me wel meteen een boost gaf en mijn kijk op wiskunde op slag deed veranderen, was het gegeven dat het woord “accolade” meerdere betekenissen heeft. Naast het ondraaglijke teken dat dingen bij elkaar horen bij wiskunde, heeft het ook iets te maken met ridderslag, muziek, programmeertaal, een boogvorm boven een toegangspoort, maar ook, en hier komt dan de grootste verwijzing naar de jongste historie: omhelzing en knuffel. We mogen het nog niet, maar in het logo is het als de grote belofte voor de toekomst al opgenomen, de overstap naar de omhelzing en de knuffel. Kijk, dat het straks overal te zien is op de auto’s van het wagenpark, op het briefpapier, vlaggen, brochures en relatiegeschenken klinkt leuk, maar betekent niets. Nee, de toekomst van omhelzingen en knuffels staat straks officieel aangekondigd op het logo van de nieuwe gemeente.

Later volgt nog het nieuwe gemeentewapen. Dat is hogere kunst. De Hoge Raad van Adel moet dat voorstellen. Samen met de Heemkundekring Land van Cuijk. En dan zijn we er nog niet. De Koning moet uiteindelijk toestemming geven.

Ik hoop dat daar veel accolades in voorkomen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties