Grave

'Lezen nog altijd een feest'

Lisa Berkelmans van basisschool Hartenaas wint Graafse Voorleeswedstrijd

Door Freddy Klooté

GRAVE - Biblioplus had het weer keurig voor elkaar. De organisatie van de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor leerlingen van de Graafse basisscholen was weer perfect. Het draaiboek dat zo'n 150 fans van de zes kandidaten in goede banen moest leiden klopte. De juryleden, Mirjam van Elst (boekenvlogger en vrijwillige voorlezer), burgemeester Lex Roolvink en uw verslaggever was ruim van te voren geïnstrueerd. De schitterende Theaterzaal van Catharinahof was omgetoverd in een plaats waar ruimte was voor enthousiasme.

Iets voor de klok van negen kwamen de groepen, onder leiding van de juf, nog wat onwennig naar binnen gedruppeld. En daar was dan de presentatrice van de ochtend, Fleur Janssen. Zelden zo'n enthousiasme en vakkundigheid gezien. Zij wist de zaal te animeren. Kon haar enthousiasme overbrengen op de jeugdige toeschouwers en meteen ook laten zien wat fatsoen en aanmoedigingen betekenen. Zes Graafse basisscholen hadden hun kandidaat gestuurd. Voor de Wegwijzer, die het spits mocht afbijten, was dat Tesnim Sad Aldeen. Zij las een stukje voor uit "Het leven van een loser", geschreven door Jeff Kinney. Ze deed dat goed en legde al haar voorleeskunst in dit korte optreden.
Want, in een finale als deze, heb je maar één kans. Van zenuwen was geen sprake en onder luid applaus van de hele zaal, met de yell van haar klasgenoten duidelijk hoorbaar, het spandoek hoog in de lucht, mocht Tesnim het podium met opgeheven hoofd verlaten.

Kandidaat nummer twee was Jasper Ingen Schenau. Klein van stuk, maar groots in daden. Hij las voor uit "Het geheime dolfijneneiland" van Margriet Breet. Ook Jasper werd na afloop bedolven onder het applaus. En daar verscheen Helen de Klein van St. Jozef op het podium. Je moet maar durven. Een tjokvolle zaal die naar je kijkt en luistert terwijl je voorleest uit "De Griezels" van Roald Dahl. Helen kreeg al snel de lachers en de "ah bah-denkers" op haar hand. Een schitterend verhaal, beeldend voorgelezen en ook beloond met een daverend applaus. Pleun Leclerq van De Ester mocht vervolgens voorlezen uit "De Sprookjessprokkelaar vertelt" van Paul van Loon. Ze wist het mooie verhaal prima aan de doodstille zaal over te brengen. Ja, u leest het goed: terwijl de kandidaten aan het voorlezen waren was het echt heel erg stil in de zaal. Een compliment voor de voorlezers. Ook Pleun werd met een enorm applaus beloond. Tijd voor Delano Portier van de Raamdonk. Hij had ook gekozen voor een fragment uit "Leven van een loser". Geen last van zenuwen, las hij echt vertellend en verhalend zijn verhaal voor. De jury begon er wat bleekjes rond de neus uit te zien. Dat zou nog een hele klus worden. Op het applaus van de zaal werd Delano naar zijn zitplaats gedragen. Tijd voor de laatste kandidaat. Lisa Berkelmans van Hartenaas. Zij las voor uit "Juf Braaksel en de magische ring" van Carry Slee. Klein van stuk, zittend op die geweldige troon bracht ze vol verve haar verhaal. Ze las voor en speelde als het ware het verhaal. Ook haar viel een geweldig applaus ten deel.

Uitslag
Terwijl in de pauze Fleur Janssen wel raad wist met de zaal vol groep-achters, ging de jury in beraad. Zoals elk jaar weer een helse klus. Het niveau van lezen lag weer hoog. Toch was al na de eerste beraadslaging duidelijk dat de meningen dezelfde kant uitwezen. De kandidaat die zowat met haar hele gezicht voorlas stond bij elk jurylid op de eerste plaats. De andere deelnemers eindigden op een gezamenlijke tweede plaats. Die waren allemaal even goed. Mirjam van Elst mocht namens de jury de uitslag bekend maken. Je kon even een speld horen vallen in de theaterzaal Royal: "De winnaar van de voorleeswedstrijd van de Graafse scholen 2020 is geworden: Lisa Berkelmans van Hartenaas. Gejuich, spandoeken en een bestorming van het podium. Deelnemers gaven elkaar sportief de hand. En Lisa? Die moest eerst nog heel even van de schrik bekomen.

Lisa Berkelmans: "Toen ik de anderen hoorde lezen werd het steeds spannender. Ze deden het allemaal heel goed. Toen ik eenmaal aan het lezen was ging het goed. Ik zat helemaal in mijn boek. Toen ik bij de uitslag mijn naam hoorde kon ik het niet geloven. Ik stond helemaal te trillen. Ik vond het geweldig".
Juf Angela van der Last: "Er hing een fantastische sfeer. Het was super om te merken dat alle klassen zo goed luisterden naar alle kandidaten. Dat zegt iets over het voorlezen. Het was erg goed. Lisa moest als laatste en dat maakte het extra spannend, want je hoorde al die andere goede kandidaten. Ik was enorm trots op Lisa, hoe rustig ze daar in die stoel zat en hoe goed ze voorlas. Maar… was het genoeg? De presentatrice deed het geweldig. Ze wist het wachten op de uitslag om te zetten in een waar feestje. Toen de jury terugkwam werd de uitslag snel gegeven. Geweldig: Lisa is Graafs voorleeskampioen. Ik ben super trots op haar".

Klasgenoten: "Het was een spannende wedstrijd en er werd goed voorgelezen uit leuke boeken". "Het was leuk dat ze in zo'n grote stoel zaten". "Op school houdt de juffrouw vaak een boekenbabbel en dit leek wel een hele lange boekenbabbel. Het maakte je nieuwsgierig naar de boeken". "Supertof dat Lisa gewonnen heeft: Meloen, meloen, meloen, Lisa is kampioen".

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties