Grave

Lijstjes - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Op het eind van een kalenderjaar worden we weer overspoeld met allerlei lijstjes. Je kunt het zo gek niet opnoemen of er is wel een lijstje van.

De meest bekende lijst is die van de invloedrijkste Nederlander van 2019. Dit jaar was de winnaar Kim Putters. Eh… wie? Ach, je weet wel Kim van het SCP. Van het wat…? Dus maar even opgezocht. En waar ik dacht dat Kim een vrouw was, blijkt hij een man te zijn. Directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Een adviesorgaan van het kabinet. Over wat hij adviseert stond er niet bij. Hij is ook bestuurder van het Oranjefonds. En lid van de SER. Ach, nu zie ik het. Hij waarschuwt om de kloof tussen arm en rijk in onze samenleving niet groter te laten worden. Niet om die kloof weg te werken, nee, om dat grote verschil tussen de superrijken en de armen die de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen zo te laten zoals die is. Status quo dus. Nou, zo’n advies zal hem wel heel wat hoofdbrekens gekost hebben.

Op nummer twee niemand minder dan Feike Sijbesma. Je weet wel, die man die afscheid neemt van DSM. Tja. Op drie, jawel hoor. Herna Verhagen. Een vrouw. Hoe is het mogelijk. De baas van PostNL. Zeg maar de hoofdbesteller. Dat is dus het brein achter al die mannen en vrouwen bij de post die tien keer op een dag iets bij je in de bus gooien. Maar ook pakketjes afleveren. Toch? Of is dat een andere club? Met overwegend Noord-Afrikaanse Nederlanders die net achttien zijn en een centje willen verdienen. Die hun pakjes op de seconde moeten afleveren. De generatie die over tien jaar in een afkickcentrum van PostNL zitten te bibberen. Van de stress.

Na dit podium van de grote influencers volgt “de rest”. Enkele bekenden.
Op acht Ben van Beurden. De man van Shell. Je weet wel, dat zaakje dat in benzine en zo handelt. En geen belasting hoefde te betalen. Slimme gast dus. Een voorbeeld voor ons allemaal. Nummer achttien. Louise Fresco. Hoogste baas van de landbouwuniversiteit Wageningen. Kreeg dit voorjaar veel kritiek toen ze commissaris werd bij pesticiden-producent Syngenta: “De onafhankelijke positie van onze onderzoekers en van WUR in het algemeen is absoluut niet in het geding. Ik sta pal voor onze onafhankelijkheid en ons kritisch vermogen”. Tuurlijk.

We zakken af in de lange rij. Op nummer 25 staat Femke Halsema. Haar invloed in Nederland is groter dan die bij haar thuis. Van onze minister-president geen spoor te vinden in de top 200. In heel Europa een invloedrijk politicus, in Nederland niet meer dan de Nationale Pispaal.

Mede namens vrouwlief Ria: “Een fijne jaarwisseling en een schitterend twintig-twintig”.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties