Grave

Echtpaar Weisz–Van Venrooij viert gouden huwelijk

'Liefde op het eerste gezicht'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Het was gezellig in de woonkamer van de familie Weisz. John en Thea als het warme middelpunt van een hechte familie. Burgemeester Lex Roolvink als zeer welkome gast. Met een cadeau dat emoties opriep: een kopie van de originele trouwakte. De originele Bossche bollen gingen er vlot in en de gesprekken vulden de hele kamer. Drie generaties waren bijeen gekomen om het grote feest van (o)pa en (o)ma Weisz te vieren.

“Moeilijk om iets over jezelf te vertellen”, zei John Weisz, om vervolgens geruime tijd op een smakelijke manier aan het woord te blijven. Een geboren verteller. Vrouwlief Thea keek liefdevol toe en hoefde weinig verbeteringen aan te brengen.

Paramaribo en Oss
“Ik ben in de toenmalige kolonie Suriname geboren In Paramaribo. Mijn ouders waren Nederlands en dus had ik de Nederlandse nationaliteit. Na de Mulo ben ik gaan werken als topografisch tekenaar op het Centraal Luchtkarteringsbureau in Paramaribo. Na een jaar vond ik het eentonig worden en zocht het avontuur op. Samen met een vriend monsterde ik me als matroos aan op de MS Suriname en voer het hele Caraïbisch gebied rond. We brachten vracht rond tot in New Orleans. Na tien maanden kwam ik bij terugkomst in Paramaribo in contact met Amerikanen die door de Surinaamse overheid waren ingehuurd om oliebronnen te detecteren. Tijdens één van onze activiteiten kwam de toenmalige premier van Suriname, de heer Jopie Pengel op werkbezoek. Hij dacht dat wij allemaal Amerikanen waren, en was aangenaam verrast dat ik als inwoner van Suriname meewerkte aan de opbouw van zijn land. We raakten in een serieus gesprek en hij adviseerde mij om naar Nederland te gaan en verder te studeren. In het belang van het land. Ik volgde zijn advies op en vertrok naar Nederland”, vertelt John.

Thea: “Ik ben geboren in Oss. In een gezin met 8 meisjes en 3 jongens. Mijn vader was aannemer in de wegenbouw. Na de lagere school ben ik naar de Mulo gegaan. Daar zat ik op school met de helaas al overleden Sandra Reemer. Nadat ik geslaagd was vond ik snel werk bij een bank in Den Bosch, Lentjes en Drossaerts. Ik werkte aan de balie. Op een dag kwam er een leuke jongen binnen, maar omdat ik net een klant aan het helpen was, kwam hij niet aan mijn loket. Omdat zijn broer procuratiehouder op die bank was, is het niet bij die ene net-niet-ontmoeting gebleven”.

John vertelt verder: “In Nederland werd ik opgevangen door mijn zus en zwager in Den Bosch. Ik had me nog maar net ingeschreven of ik kreeg al een uitnodiging om in militaire dienst te gaan. Ik kwam bij de Luchtmacht. Via de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen en de vakopleiding in Deelen liep ik stage op vliegveld Soesterberg en later in Volkel. Ik was verbindings-onderofficier en werd geplaatst in Brunssum, het nieuwe hoofdkwartier van de Allied Forces Central Europe (AFCENT). Mijn vrije tijd bracht ik dus door in Den Bosch. Mijn zwager was procuratiehouder op een bank daar en in februari 1968 liep ik die bank binnen voor een gesprek. Aan de balie zag ik, naast alle mannelijke bedienden, een nieuw gezicht. En wat voor gezicht. Ik zag het mooiste meisje dat ik ooit had gezien. Het was liefde op het eerste gezicht”.

Toeval bestaat echt wel
“Tot mijn stomme verbazing bracht mijn zwager haar mee naar huis voor het avondeten. We hadden een leuke avond samen. Hadden veel om over te praten en werden stapelverliefd op elkaar. Wat een geluk dat zij op dezelfde bank als mijn zwager werkte”, lacht John, met nog steeds verliefdheid in de ogen. “Omdat ik als kortverbandvrijwilliger bij AFCENT had getekend, en dus zes jaar in Limburg zou blijven, zijn we na ons trouwen in Rosmalen, in Brunssum gaan wonen”. Thea: “Daar hebben we een prachtige tijd meegemaakt. Onze zoon en dochter zijn er geboren. Vanuit Brunssum zijn we in 1974 naar Mill verhuisd. In 1987 zijn we in Grave komen wonen. Onze kinderen hebben inmiddels hun eigen gezin gesticht en zijn gelukkig met hun kinderen”.

John is zijn leven lang werkzaam geweest als assurantietussenpersoon. Tot zijn pensioen. Zijn grote hobby was het scheidsrechteren bij tenniswedstrijden. Hij zat op de hoge stoel bij de Nederlandse jeugdkampioenschappen. Was ook onder andere netrechter in Rosmalen en zag ooit een boze John McEnroe op zich afkomen. Thea tenniste tot voor kort zelf in Mill en Grave. Zij is de spil van de familie. Als er iemand hulp nodig heeft weten ze haar te vinden. Een nog heel fit paar dat vol liefde gaat voor hun diamanten huwelijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties