Grave

Lezing door emeritus hoogleraar Frank Berendse

'Biodiversiteit is iets dat ons allemaal raakt'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Het thema waar IVN Grave dit jaar extra veel aandacht aan besteed is biodiversiteit. Dit is een term om de rijkdom van de natuur aan te duiden. De organisatie heeft een bijzondere gast weten te strikken om hier een lezing over te geven. Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie, komt donderdag 19 maart naar Catharinahof in Grave. Hij heeft het landschap zijn hele leven bestudeerd en vele zaken zien veranderen. Hij kan op laagdrempelige en onbevooroordeelde wijze vertellen over het verleden, het heden en ook de toekomst van de natuur in Nederland.

René van den Heuvel en Theo Rammelt van IVN Grave.

IVN wil jong en oud de pracht van de natuur laten beleven. Educatie is een belangrijke doelstelling. Dat gebeurt middels lezingen, (natuur)wandelingen en andere activiteiten. Op een eenvoudige manier wordt een stukje bewustwording gekweekt. Het is een organisatie met weinig middelen, maar met voldoende enthousiaste vrijwilligers die veel kennis hebben over zaken in de natuur. Bij de afdeling Grave zijn dat onder anderen René van den Heuvel en Theo Rammelt.
IVN Grave bestaat al 30 jaar. In de tijd hebben ze veel projecten gedaan. Dit jaar vooral gekoppeld aan het thema biodiversiteit. Daarbij proberen ze op te trekken met andere organisaties die zich inzetten voor de natuur, zoals de boomfeestdag met de gemeente Grave en de herontwikkeling van het Raamdal met waterschap Aa en Maas. De jeugdwerkgroep bedacht zelf een plan voor een voedselbosje bij het gemaal Van Sasse. Dat is heel enthousiast ontvangen door het waterschap.

'Maken ons zorgen'
Ondanks alle inspanningen en initiatieven van velen, levert de natuur de laatste jaren flink in. "Een goed voorbeeld daarvan is de Maashorst", stelt Theo, "een natuurgebied met een oppervlakte van 3.500 hectare. De natuurpotentie is daar groot, maar de ecologische signalen laten zien dat het op hoofdlijnen hard achteruit gaat. Er zijn zeker ook wel successen, maar in de grote lijn neemt de biodiversiteit steeds meer af. De bodem is er zo verzuurd dat planten zich terugtrekken. Dat betekent dat er minder insecten zijn met als gevolg minder vogels. De natuurlijke kwaliteit gaat enorm achteruit. We maken ons echt zorgen."

Grutto's, rupsen en motten
Je kunt in je eigen omgeving op tal van plekken deze veranderingen waarnemen. "Als je goed om je heen kijkt, kun je het zelf ook zien", zegt René. "Neem de weidevogels. Wanneer je door de polder rijdt, zie je steeds minder vogels in de weilanden. Als je ze dan wel ziet dan is het vaak één soort. De grutto, de nationale vogel van Nederland, is nagenoeg verdwenen. Vorig jaar heb ik er welgeteld eentje gezien. Heel erg jammer."
Theo noemt met de eikenprocessierups een ander voorbeeld. "Daar heeft iedereen wel eens van gehoord of last van gehad", denkt hij. "Die nemen toe omdat hun natuurlijke vijand is verdwenen. Net als bij de buxusmot. Op een plek waar veel mezen zitten, houdt de vogelpopulatie de rupsen en motten in toom. Het hangen van extra nestkastjes is een goed begin, maar zorg dan dat er ook voedsel is voor deze vogeltjes door bloemen te zaaien. Daar komen insecten op af die ze kunnen eten. Zo breng je de natuur weer in evenwicht. Je moet goed naar het systeem kijken en de natuur zijn eigen probleem laten oplossen."

'Geen pasklare oplossing'
Volgens de heren is er niet één schuldige aan te wijzen. Net zo min als dat er een pasklare oplossing is. "Het ecosysteem is heel complex", legt Theo uit. "Het levert verwarrende discussies op, omdat het sommige plekken wel goed gaat. Maar de tendens is dat het over de hele linie afneemt. Daar zijn we met z'n allen verantwoordelijk voor. De signalen zijn alarmerend. Er moet iets gebeuren. Als IVN willen we graag meedenken. Biodiversiteit is iets dat ons allemaal raakt."
Een van de manieren waarop IVN Grave dat doet is door emeritus hoogleraar Frank Berendse uit de nodigen voor een lezing. "Deze man is een autoriteit op het gebied van natuurbeheer", vindt René. "Hij heeft zijn sporen zeker verdiend, want hij werkte op hoog niveau en dacht mee over uitdagingen. Zo adviseerde hij onder meer het Nederlandse kabinet over een nieuw natuurbeleid en de Europese Commissie over de toelating van bestrijdingsmiddelen. Ook schreef hij hier al meerdere boeken over."

Laagdrempelig
Door zijn jarenlange studie naar het Nederlandse landschap heeft professor Berendse daar een goed overzicht van. Donderdag 19 maart neemt hij het publiek in vogelvlucht mee langs de geschiedenis van het Nederlandse landschap. Hij laat zien hoe veranderingen in de natuur bepaald worden door bevolkingsomvang en economie. Hij vertelt vooral over het boerenlandschap plus wat gedaan kan worden om hier het tij te keren en de weg terug te vinden naar een platteland dat rijk is aan vlinders, vogels en bloemen en waar toch voldoende voedsel wordt geproduceerd.
Berendse vertelt op een laagdrempelige en interesse wijze over de natuur. "Je hoeft zeker geen expert te zijn om zijn verhaal te volgen", merkt René op. "Kom gewoon luisteren, stel je vragen en laat je informeren. Biodiversiteit is een heel actueel item, iets dat momenteel speelt. Je hoort er veel over. Wij hopen op deze manier vanuit de wetenschap de mensen te laten weten wat er met onze natuur aan de hand is. Daar mag je vervolgens je eigen conclusie uit trekken."

Catharinahof
IVN Grave wil dat zoveel mogelijk mensen de lezing bij kunnen wonen. "Daarom wijken we uit van ons clubgebouw in Velp naar Catharinahof in Grave", legt René uit. "We hopen op veel animo." De bijeenkomst is donderdag 19 maart van 20 tot ongeveer 22 uur. Deelname kost 5 euro. Dat is inclusief consumptie. Aanmelden kan nog tot 12 maart via ivngrave.natuureducatie@gmail.com

Professor Frank Berendse.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties