Grave

Levenslang - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

“Een nieuw college buigt zich sinds kort over de toekomst van levenslanggestraften. Een beladen klus”. Zo leidde Trouw een artikel in over de vraag of het wel zo wenselijk/menselijk is om misdadigers levenslange gevangenisstraffen op te leggen. Voorzitter van de commissie is Rieke Samson. Oud-officier van justitie, oud-hoofdofficier van justitie, enz. enz. Sinds een jaar leidt ze de Adviescommissie levenslanggestraften.

Mijn aandacht werd naar dit verhaal getrokken, nadat in Mill een supermarkt was overvallen, de overvaller werd overmeesterd door een beroepsmilitair, de dader werd opgesloten. Na drie dagen mocht hij alweer van de vrije lucht genieten. Daar ontstond commotie over. In ongeveer dezelfde categorie als boosheid over veel te lage straffen na een ernstig vergrijp. Of over onbegrijpelijke gebeurtenissen tijdens de rechtspraak. Of over een vreemde invrijheidstelling van een verdachte, die meteen daarna de benen neemt naar zijn land van herkomst.

Sommige misdaden blijven langer in onze herinnering dan andere. Ik laat even buiten beschouwing, de impact die een moord heeft op de nabestaanden. Die is van een orde die je, als het je gelukkig niet is overkomen, je niet eens kunt voorstellen.

Rieke Samson: “Als beschaafde samenleving moet Nederland humaan zijn tegenover iedereen. Dus ook tegenover meervoudige moordenaars. Hoe moeilijk dat ook zal zijn, ook aan hen moet recht worden gedaan”. Poeh. Een lastige. Zeker als je verder naar het verhaal van Samson luistert. Er zitten momenteel 46 mensen in levenslange hechtenis. Sinds enige tijd is levenslang ook echt levenslang. En daar gaat de commissie nu dus naar kijken. Of dat wel humaan is. Ze stelt terecht dat “het politieke klimaat op dit moment guur is als het gaat om daders”. Klopt. Een voorbeeld. Na de verdwijning en vondst van Anne Faber was Nederland boos. Boos op de verkrachter en moordenaar die zo gemakkelijk in staat werd gesteld om weer een misdaad te plegen. Op de sociale media had hij inmiddels al massaal de doodstraf gekregen. Toch pleit Samson voor enige mate van barmhartigheid richting daders: “We moeten niet vergeten dat een groot deel van de populatie van onze gevangenissen bestaat uit mensen die ten diepste kwetsbaar zijn en een rugzak hebben waar je niet jaloers op kunt zijn”.
En de nabestaanden dan? Hoe ziet hun rugzak eruit? Wanneer is hun straf afgelopen? De straf van het onomkeerbare verlies? Die komen er bekaaid vanaf, vind ik. Samson: “Je ziet in het rechtssysteem dat slachtoffers en nabestaanden een steeds belangrijker rol gaan spelen. Hun verhaal wegen we nadrukkelijk mee”. Ja, ze mogen in de rechtszaal ook het woord voeren. De misdadiger in de ogen kijken. Krijgen ze daarmee hun geliefde terug? Zijn ze daarna gerustgesteld?

Laat mevrouw Samson maar verder gaan met haar werk als barmhartige Samaritaan. Ze vindt in mij geen volger. Al was het alleen maar omdat de overvaller in Mill op vrije voeten kwam omdat zijn achtergrond nog onderzocht moest worden. Dan krijg ik een slecht gevoel bij het begrip “humane samenleving”.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties