Grave

Jeroen van Druten projectleider nieuw vijzelgemaal voor De Stoof

'Leuk om te doen, jammer dat je er niets van ziet'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Mensen die vorige week vanuit de Stoof naar de rijksweg moesten, of omgekeerd, zagen een hoop drukte, hoge palen, hardwerkende mensen bij de brandweerkazerne. Over de aard van de werkzaamheden tastte men in het duister. Iets met de brandweer? Iets kapot bij de twee hoge antennes die daar al jaren staan? Jeroen van Druten, Gravenaar, die voor het eerst in zijn 20-jarige loopbaan bij Van der Linden Pomptechniek een project in zijn eigen woonplaats had, weet er alles over te vertellen.

“Het heeft alles te maken met de waterhuishouding binnen de gemeente Grave”, vertelt een enthousiaste Jeroen. “De gemeente is daar verantwoordelijk voor. De werkorganisatie Cuijk, Grave, Mill (CGM) werkt ook samen op het gebied van rioleringen. Ze hebben een systeem van waaruit ze hun waterhuishouding kunnen controleren. Bij een storing wordt een signaal naar de gemeente doorgegeven. Het bestaande gemaal bij de brandweerkazerne had relatief veel storingen gehad en er moest dus iets gebeuren. Wij zijn benaderd om mee te denken aan een oplossing. Uit de mogelijkheden werd gekozen voor een vijzelgemaal. Dat wordt ook wel een schroefgemaal genoemd en het systeem is al in de 17e eeuw in eenvoudiger vorm gebruikt. Het grote voordeel van een vijzelgemaal is dat het een duurzame oplossing is. En dat was de wens van de gemeente Grave. Nadat we er samen uitkwamen zijn we aan de slag gegaan. Wij van van der Linden zijn gespecialiseerd in pompen en telemetrie. Voor het civiele werk, de gaten in de grond, hijsen, kabels en leidingen, hebben we de firma van Boekel gevonden. Samen hebben we een plan gemaakt”.

Aan de slag
Aan alles is te zien dat Jeroen van Druten het naar zijn zin heeft als projectleider van dit soort precisiewerk: “Ja, en dan te bedenken dat deze werkplek bijna in mijn achtertuin ligt”, lacht hij. “We hebben onze plannen aan de gemeente voorgelegd. Het paste binnen het budget en de voorwaarde voor duurzaamheid en we konden aan de slag. Het vijzelgemaal is bedoeld om huishoudelijk afvalwater en regenwater uit de Stoof af te voeren. Er komt vervuild water van de huizen en uit de lucht en dat gaat samen via het waterschapsgemaal naar de waterzuivering. We moesten eerst natuurlijk weten wat daar allemaal al in de grond zit. Dus hebben we eerst een klicmelding aangevraagd. Daarmee konden we zien wat een spaghetti van kabels en leidingen er lag op de plaats waar wij het vijzelgemaal hadden gepland. Die kwam vlak naast het bestaande pompgemaal te liggen. Er gaan op die plaats ook een hoop kabels naar de twee antennes toe. Dus het was een hele uitdaging”. Jeroen houdt zo te zien wel van een uitdaging want vol energie vertelt hij verder: “We hebben een plek gevonden voor de bouwkuip. Vier palen waarin schotten kunnen geschoven worden. Een bouwwijze waarbij je het gat maar iets groter moet maken dan wat erin moet. Zo ontstond een bak van 7 bij 2 meter en 5 meter diep. We kwamen overigens ook nog wat “vreemde kabels” tegen. Het werk is verder voorspoedig verlopen”.

Jeroen van Druten
Jeroen is geboren in Vlissingen. In 1973 is hij met ouders en broer Marnix naar Grave gekomen. Na de basisschool deed hij de Griend (Merletcollege) en van hieruit vertrok hij naar de Zeevaartschool. Eerst in Nijmegen en later naar Vlissingen: “Ik heb tien jaar gevaren. Leuke tijd was dat. Tot mijn meisje me vriendelijk vroeg om ermee te stoppen en een gezin te stichten. Tegen zoveel vriendelijkheid kon ik natuurlijk niet op”, lacht Jeroen, “en dus ben ik met varen gestopt en heb ik een walbaan genomen. Dat werd de firma van der Linden Pomptechniek in Den Bosch. Mijn meisje Hetty werd mijn vrouw en samen kregen we onze dochter Nora. Later hebben we er nog twee pleegkinderen bij gekregen. We zijn altijd in Grave blijven wonen”.

“Wat ik leuk vind aan mijn werk? Het contact met mensen. We werken samen met opdrachtgevers, onderaannemers en eigen personeel. En we werken natuurlijk vóór mensen. In dit geval waren dat de bewoners van de Stoof. Ook de grote projecten zijn natuurlijk fantastisch. We hebben de Maaslandkering in de Nieuwe Waterweg gedaan. Daar moesten 98 pompen worden geïnstalleerd. Nu zijn we bezig in Harlingen met een pompinstallatie onder een aquaduct. Ook de aparte verdiepte ligging van de A73 bij Tegelen hebben we gedaan. Een mooi project met een krattenveld. Onder de weg, met schuiven en pompen. Weet je wat ik wel jammer vind? Alles wat wij maken zit onder de grond. Dan bouwen we iets moois en niemand ziet het. Daarom hoor je er nooit meer iets over en dat vind ik wel jammer”. Jeroen zelf staat gelukkig met beide benen op de grond. Een vrolijke, sociale man, die weet wat hij wil.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties