Grave

Lege Wikipedia - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Als kinderen een bepaalde leeftijd krijgen, grofweg de tijd tussen de luiers en de puistjes in, absorberen ze kennis als een spons. Natuurlijk is er voor hen ook veel om te absorberen. Alles is nieuw en interessant. Kijk dat gaat zo. Eerst vertel je ze iets nieuws. Daarna kijken ze je half-scheel en met open mond aan. Dan halen ze diep adem en vervolgens krijg je een allesvernietigend en hyper-irritant ‘Waaaaaroooooommmm?’ om je oren geslingerd. Of je krijgt de minder bekende ‘Wa is da dàààààn?’

Volwassenen pakken dat heel anders aan, want die zijn namelijk heel slim. Volwassenen zijn zelfs zo slim dat ze met nul informatie, toch alle antwoorden weten. Knap hè. Kijk dat gaat zo. “Botswana heft verbod op olifantenjacht op” waarop een volwassene zegt ‘tja, die Afrikanen zijn echt allemaal corrupt’. Of er staat “Koopwoning kost gemiddeld 7,7 procent meer” waarop een volwassene zegt ‘Dat is dus nog meer knaken neertellen voor een stapel stenen, je ken beter gaan huren’. Slimme wezens, die volwassenen. Ze vergeten alleen dat ene keertje extra doorvragen, iets wat ze in de kindertijd nog zo goed konden. Kijk, in mijn professionele carrière word ik geacht de oorzaak van een klacht te achterhalen door het uitvoeren van de 5W-methodiek, de five-why methode. Hierbij stel je gemiddeld vijf keer de vraag ‘waarom?’ om achter de oorzaak van een afwijking te komen. Eigenlijk ga je dus terug naar je jeugd. Ja, die kids zijn zo gek nog niet.

Voorbeeldje. Stel je kijkt met een aantal kinderen een historische documentaire over de Tweede Wereldoorlog en je probeert hun vragenvuur te doorstaan. Dan krijg je zoiets:
‘Kijk, op deze beelden zie je de Nazi's, die hebben heel veel Joden dood gemaakt’
‘Waarooooommmmm?’
‘Nou, omdat ze overal de schuld van kregen mede doordat ze een ander geloof hadden’
Waarooooommmmm?’
‘Ja eh, met dat geloof zijn ze gewoon geboren, ze hebben dan een andere godsdienst’.
Wa is da dàààn, een godsdienst?’
‘Ja ehhhh, dat is een soort levenswijze, dan geloof je in een andere God’
‘Wa is dàààn, een God’
‘Ja ehhhh, gewoon, iemand die overal is, alles weet en alles bepaald’
‘Oh je bedoelt mama?’
….

Ok, dat gesprek ging misschien niet als gepland, maar je snapt wat ik bedoel. Mocht je trouwens geen kinderen hebben en afvragen hoe dat voelt als ouder. Nou, dan heb ik wel een voorbeeld. Het is eigenlijk alsof de mensen achter Wikipedia jou persoonlijk bellen en zeggen dat er iemand per ongeluk de complete Wikipedia heeft gedelete. En daarna vragen ze jou om alle 4,1 miljoen Wiki-pagina’s eigenhandig te vullen. Binnen een paar jaar. Maar goed, het is wel een proces met twee kanten, enerzijds dodelijk vermoeiend, anderzijds word je zelf ook aangezwengeld om over de meest basale dingen na te denken. Vragen die jouw vastgeroeste ouwe harses niet meer stelt, maar die toch essentieel kunnen zijn. Want beste volwassene, waarom heeft de officiële Ola raketijs eigenlijk de drie kleuren geel, oranje, rood? Waarom?

Kenneth Steijvers 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties