Grave

Leed - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

In natuurgebied Keent bij Grave waren twee stieren aan het vechten. Wie is begonnen is niet bekend. De lente wil maar niet komen en de stieren zullen ongetwijfeld een beetje geprikkeld zijn geraakt. Als de lente wél was gekomen waren ze ook geprikkeld geraakt, maar dan anders.

Nu hadden ze dus ruzie gekregen. En waren daarbij allebei gewond geraakt. Nu is het raadplegen van een stierenarts, zeker in coronatijd best een “dingetje”, dus werd besloten beide dieren af te schieten. Dit in opdracht van de Stichting Taurus, die de grote grazers beheert in natuurgebieden. Nu was de schutter die een eind aan het lijden van beide grote grazers moest maken geen man die vroeger bij de kermis met grote prijzen het schietkraam mocht verlaten. Hij had meer kogels nodig dan gebruikelijk. Een klokkenluider maakte beelden waarop te zien is hoe de dieren pas na een tijd dood gaan. “Mogelijk ernstige aantasting van dierenwelzijn”, luidt het voorlopig verdict van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA? Die is toch van controle op het stiekem roken van een sigaretje op plaatsen waar dat niet mag? Of van bedorven pakjes met zalm in de supermarkt? Met Sherlock Holmsjes, die niet geslaagd zijn voor het diploma “Oplossen moord”? En daarom enkele klassen lager hun wedstrijdjes tegen de wetsovertreders spelen?

Nou, de site van de NVWA maar eens bekeken. Mark Rutte en de zijnen, de Nederlandse politie, Binnen- en buitenlandse Veiligheidsmensen kunnen wel inpakken. James Bond is een amateurtje. Die NVWA gaat echt over alles. Naast de eerder genoemde geprikkelde en gewonde stieren, gaat het instituut ook over zuigelingenvoeding, producten voor gewichtsbeheersing, cosmetica, import en export van dieren, dierlijke producten, planten, de natuur, meststoffen, fytosanitaire vrijwaring (ja echt). Ook moet je oppassen als je visliefhebber bent en graag een hengeltje uitwerpt. Verscholen tussen het riet, met voorntjes in de laarzen kunnen ze je op heterdaad betrappen. Rook en tabak staan ook als speerpunten genoteerd. Ze beschikt over een eigen inlichtingen- en opsporingsdienst. En zo kan ik doorgaan tot ik alle departementen van onze regering heb gehad.

Het simpelste zou zijn als de NVWA gewoon ons land gaat besturen. Klaar met alle toestanden over nota’s, functies die beter elders kunnen worden uitgevoerd. Met corona weet dit instituut vast ook wel raad. Bij de gedode stieren gingen inspecteurs op zoek naar verdachte voorwerpen in de boerderij van Taurus. Gelukkig was de stal in orde. Je mag er niet aan denken dat er een sigarettenpeuk was gevonden.

Gelukkig is alles nog goed afgelopen. Kuddebeheerder (zeg maar “stierenherder”) Oscar Campana vertelde dat het een noodsituatie betrof. De vaste afknaller kon niet en toen werd een beroep gedaan op een jager uit de buurt. Nooit doen, mensen. Nooit doen. Voor je het weet heb je de NVWA in huis. Stichting Taurus heeft ter geruststelling van velen nog een laatste uitspraak gedaan: “Na het incident hebben we deze jager nooit meer ingezet”.

We kunnen weer rustig wandelen in dit openbaar toegankelijk gebied. Maar let op voor geprikkelde dieren.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties