Grave

'Langzaam kruipen de kinderen weer uit hun schulp'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Kinderen op een asielzoekerscentrum hebben ontzettend veel meegemaakt. Op 25 centrale opvanglocaties in Nederland biedt VluchtelingenWerk Nederland een luisterend oor met speciale bijeenkomsten voor kinderen en jongeren onder de noemer Time4You, onder meer in Grave. Hier mogen zij alle vragen stellen die ze op hun hart hebben. Hiervoor zijn veel vrijwilligers nodig. Kiki Verschuuren is een van hen. "Wij springen precies in het gat tussen school en psycholoog."

Kiki had in het begin ik grootse verwachtingen. "Ik wilde iets betekenen voor deze kinderen die al zoveel hadden meegemaakt in hun leven", vertelt ze. "Mijn ambitie was om ze weer een onbezorgde jeugd te geven. Ik heb inmiddels geleerd dat het niet in de grootsheid van dingen zit, maar 'gewoon' in een goed gesprek of een gezellige middag."

Veilige omgeving
Bij Time4You gaat het om aandacht voor elkaar, maar ook om plezier. "Samen met mijn team creëer ik een veilige omgeving, zodat kinderen hun zorgen of vragen durven te delen", legt Kiki uit. "Toch stellen we niet expliciet 'lastige' vragen, we laten het van de kinderen afhangen wat ze willen vertellen. We zijn geen psychologen; als we merken dat een kind echt in de knoop zit, verwijzen we hen door. Eigenlijk springen wij precies in het gat tussen school en psycholoog."
Op het asielzoekerscentrum wordt gewerkt met thema's. Daarbij is ook oog voor de wensen van de kinderen. "Laatst was ons thema tuinieren", vervolgt Kiki. "We organiseerden een speurtocht rondom het azc. Het is mooi om te zien hoe de kinderen dan opleven en langzaam uit hun schulp kruipen. Spelenderwijs komen allerlei vragen en gesprekjes los."

Samen met het team
Vluchtelingkinderen zijn hetzelfde als alle andere kinderen. "Het is belangrijk dat je luistert en kijkt naar wat ze nodig hebben", stelt Kiki. "Vaak heeft het ook even tijd nodig voordat je een vertrouwensband hebt opgebouwd. Natuurlijk doe ik het niet alleen, naast mijn team is er ook een teamleider waar ik altijd terecht kan met vragen. Verder heb ik een training gehad zodat ik deze functie goed kan uitvoeren."
Er is tegenwoordig zoveel aan de hand in de wereld, veel mensen willen een bijdrage leveren. Kiki: "De een wordt vegetariër, de ander gebruikt minder plastic. Ik koos ervoor vrijwilligerswerk te doen bij Time4You. Als iedereen iets uitkiest om de wereld te verbeteren, kunnen we samen echt het verschil maken. Ik ben er elke week een middag mee kwijt. Die investering krijg ik dubbel en dwars terug."

Wil je ook Time4You-vrijwilliger worden? Kijk dan op www.vluchtelingenwerk.nl/eigenwijs of neem contact op met Sara Nozohour, Teamleider Vluchtelingenwerk AZC Grave, via snozohour@vluchtelingenwerk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties