Grave

Laatste lezing architectuur over Infirmerie Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op maandag 19 november, tijdens de vijfde lezing van de serie architectuur, neemt Pieter van der Hulle, als architect betrokken bij projecten van architect Ralph Erskine, het publiek mee in de ontstaansgeschiedenis van het project van de Infirmerie, gebouwd rondom de hervormde kerk in Grave. Hij vertelt over de bouwstijl van deze beroemde maar destijds ook onbekende Ralph Erskine. Piet Zelissen was als burgemeester direct betrokken bij de keuze voor de uit Zweden afkomstige architect. Harry Peppinck, voorzitter van het Graafs Museum, gaat met beiden in gesprek in de Graafse bieb.

Hoofschestraat, aanblik met doorgang naar binnengebied.

Architect Erskine was hoogbejaard toen oud-burgemeester Zelissen en de toenmalige directeur ruimtelijke ordening van Grave een tentoonstelling over Erskine bezochten. De architect kreeg vervolgens de opdracht om de kom van de historische stad te revitaliseren. Gerealiseerd werden 31 (waarvan 23 verschillende types) woningen en een winkel. Ze werden op kleinschalige wijze om de hervormde kerk heen gebouwd. Het binnen gebied is openbaar. Tot op de dag van vandaag oogst het ontwerp van Erskine bewondering. Hijzelf heeft het ontwerp nog zien realiseren. Van zijn tientallen deelplannen werd niets gerealiseerd. De vraag ‘waarom’ zal zeker aan de orde komen.

Met de bouw van de Infirmerie zijn Erskines intenties als architect duidelijk. Hij maakte gebruik van historische stedenbouwkundige en architectonische ingrediënten. Niet voor niets waardeert Erskine de woningen die de Bossche School-architect Jan de Jong in 1977 bouwde als enig goede voorbeeld van deze tijd. Het kent dezelfde ouderwetse robuustheid als de Infirmerie, ertegenover, uitstraalt.

Aanvang is om 20 uur. Entree bedraagt 5 euro. Reserveren kan via info@graafsmuseum.nl. Meer info: www.graafsmuseum.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties