Grave

Kwetsbaar - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Deze week las ik in de Volkskrant een artikel over “kwetsbaren” in een azc. Mijn eerste gedachte was, dat ze daar, ver van huis, allemaal kwetsbaar zijn. Maar nee, het ging speciaal over homoseksuelen en transgenders. Die worden door medebewoners, met vaak dezelfde godsdienst en uit hetzelfde land, bedreigd, in elkaar geslagen of, in het meest gunstige geval, getreiterd. Nederland neemt dan gelukkig maatregelen. “Er worden vertrouwensfunctionarissen ingezet”. Als het niet zo erg was zou ik nu op mijn knieën zitten huilen van het lachen. Typischer dan dit, als oplossing van een serieus probleem, is elders in de wereld ondenkbaar. Nederland op zijn (s)malst.

We hebben in ons land kasten vol met wetten en regels. Daarnaast hartenvol met menselijke waardigheid. We steunen goede doelen, helpen kinderen in Afrika. We zijn het meest tolerabele land ter wereld. In die laatste twee zinnen zit volgens mij de grote tegenstelling. Die tolerantie breekt ons op als grenzen worden overschreden. Zoals in deze gevallen. Nederland zoekt het dan in “erover praten”. Samen tot een acceptabele oplossing komen. “We komen er samen wel uit”.

Ondanks acties van particulieren die een bedreigd mens in huis nemen, organisaties die met de staatssecretaris om tafel zitten, gebeurt er in de azc’s niets om dit onmenselijk gedrag te voorkomen. “Er wordt gestreefd om de daders stevig aan te pakken, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks”, zeggen die hulpverleners. Er zijn wel “stapjes” in de goede richting melden ze. In sommige locaties kunnen kwetsbare groepen bij elkaar blijven. Soms is er zelfs een aparte vrouwenvleugel. En, je zult het niet geloven, er zijn ook al enkele azc’s waar de bedreigde soort op kamers naast elkaar mag wonen. “Ik voel me net een opgejaagd dier in het homoblok”, zegt transgender Alia, die om haar leven te redden uit Irak naar het “veilige” Nederland vluchtte. Ze raakte van de wal in de sloot.
In Nederland moet je als supermarkt echt geen varkensvlees verkopen dat niet voorzien is van het juiste aantal stempels, dat het dier een goed leven heeft gehad. Als het over mensen gaat, kijken we de andere kant op.
Waarom worden die schenders van onze wetten die mensen beschermen, niet op het vliegtuig terug naar huis gezet? Waarom wordt die straf niet in alle talen die er bestaan aan de toegangspoort van ieder azc gespijkerd? Waarom pikken de Nederlanders dit? In de krant wordt, heel voorzichtig, gesuggereerd dat een streng optreden in de kaart van de PVV zou spelen. Pardon? Wat heeft een politieke partij te maken met de uitvoering van bestaande wetten die gemaakt zijn om de inwoners te beschermen? Met het opheffen van de zondagsrust is toch ook geen rekening gehouden met Nederlanders die Christelijk zijn en voor wie de zondag heilig is?

Laat ons constateren dat we te laf zijn om maatregelen te nemen die recht doen aan het recht om een menswaardig bestaan te leiden. Als het te moeilijk wordt verschuilen we ons achter internationale verdragen. Me hoela. Schijtluizen. Dat zijn we.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties