Grave

Pop-up shop ART(S) wil graag in Grave blijven

'Kunst gaat over emotie'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een prettig mens, alleszins, die Jacco Arts. Nog steeds met een brede glimlach terugkijkend naar de grandioze opening van zijn galerie op 17 juli: “De ontvangst in Grave was hartverwarmend. Zoveel belangstelling. Ik had op zo’n 70 belangstellenden gerekend. Het waren er 150. Vrienden uit de brede wereld van de kunst, liefhebbers en Gravenaren. Potentiële bezoekers misschien wel. Ik kende Grave natuurlijk al lang, wist van de vele bijzondere winkeltjes. Heb de Rog gezien, het Arsenaal nog, Ekstijn, House of Arts. Ik was zo blij dat ik, na enkele eerdere pogingen, hier terecht kon. Voorlopig tijdelijk weliswaar, maar ik hoop dat ik hier kan blijven. En dan uitbreiden”. Een enthousiaste Nijmegenaar in Grave.

Jacco Arts(32) is geboren in Boxmeer. Het voortgezet onderwijs volgde hij in Cuijk op het Merletcollege. “Ik was niet zo’n goede leerling”, vertelt Jacco, “wist eigenlijk nog niet wat ik met mijn leven aanwilde en ging naar het CIOS. Daarna heb ik ook nog de ALO gedaan en was daarmee bevoegd gymleraar. Op diverse basisscholen in Nijmegen heb ik dan ook gymles gegeven. Ik deed dat met volle inzet, hoewel ik diep in mijn hart voelde dat mijn belangstelling elders lag”. Wat volgde was een zeer gevarieerd leven met vele verschillende richtingen. Jacco was manager van een zwembad in de gemeente West Maas en Waal: “Wel heel bijzonder. De inwoners hielden, als vrijwilligers het zwembad open. Ik was de spil tussen die inwoners, de gemeente en de gasten”.

Ondertussen had het verborgene in zijn hart zich gemanifesteerd. Hij maakte zijn eerste schilderij. “Ik voelde gewoon dat dit het was. Blijkbaar was het altijd latent in me aanwezig geweest”.

Creatief denken en doen
Het schilderij sloeg aan en er volgden er meer. Maar er moest ook brood op de plank. Jacco ging aan de slag bij Compax in Druten: “Een verpakkingsbedrijf. Maar zo apart. Ik wist niet wat me overkwam. Het was daar allemaal heel creatief en innovatief. Zowel in denken en doen. Conceptueel denken was de norm. Ze hebben me daar onder hun vleugels genomen, waardoor ik er mijn ideeën kwijt kon. Er werden verpakkingen uitgevonden die makkelijk afbreekbaar waren in de natuur. Sterker nog, ze deden dienst als voeding voor de natuur. De ideale vervanger voor plastic. Gemaakt van planten, vis- en vogelvoer”. Jacco laat me een map zien met tekeningen, bijschriften en berekeningen. Het wiskundig aanzien doet me duizelen. Jacco gaat maar snel verder, als hij mijn wanhopige blik ziet: “Hier ga ik verder met die alternatieve verpakkingen. Deze start-up is ook in deze ruimte gevestigd en heet Wolfpack. Tray of Life, First Dish, Bird Box en Potato Airplanes zijn de eerste producten die wachten om op de markt te komen. Het zijn duurzame producten met meerdere toepassingsmogelijkheden. Een soort intelligente verpakking. Ik zoek launching partners om deze duurzame vernieuwingen op de markt te brengen. Ik heb inmiddels contact met Internet of Things KPN”.

Galerie ART(S)
We zitten in Rogstraat 9 midden tussen moderne schilderijen, wandkleden en Afrikaanse kunst. Het schilderen van Jacco heeft succes gebracht: “Vanuit het onderbewustzijn brengt het me naar mysterieuze verhalen uit oude culturen. Ik schilder een soort taal, de diepste expressie. Mijn werk is dan ook expressionistisch. Met invloeden uit het surrealisme. Magische trekjes ook, die bij dieper bekijken weer nieuwe vormen laten zien. Her en der verscholen tussen de kleuren zijn bijzondere gezichten waar te nemen. Er komt steeds meer werk bij. Soms schilder ik hier in de galerie en kunnen gasten me bezig zien”.
In de galerie hangt ook werk van andere kunstenaars: “Dit is van Simone Albers. Een jonge talentvolle schilderes die inmiddels werk heeft gemaakt voor Menzis en Nationale Nederlanden. Hier is het werk van Naamloozz Eindeloozz, een straatartiest, die samen met Remco Visser groot is geworden met graffiti. Jeroen Bevers zie je boven de ingang, met een kleine video-impressie. Hij doet op grote evenementen videoprojecties. Hij is ook een geweldig fotograaf. Hier heb ik ook werk van hem hangen. Hier ben ik trots op. Werk van mijn nichtje Jenna Arts. Zij maakt illustraties voor NRC en doet opdrachten voor Trouw en Elsevier. Recent kreeg ze een opdracht van de Disney Studio’s. En dan heb ik ook nog Afrikaanse kunst. De betaalbare, relatief nieuwe decoratieve stukken en de oude, exclusieve werken”.

Jacco vindt zijn relaties prima bij Grave passen. Ze zouden in de verdere ontwikkeling van het stadje hun bijdragen kunnen leveren: “Een voorbeeld? Wat dacht je van grote projecties van Jeroen Bevers op die prachtige oude panden? Je blaast er zo nieuw leven in. De mogelijkheden zijn onbeperkt”.

|Doorsturen

Guido ten Berge

2016-08-27 11:04:49

Hai Jacco,

Kunst is de schoonheid of wel de werkelijkheid der dingen, dat uitgaat via het hart en haar 'Gulden Snede', het centrum van het wezen zelf.

De kunst is het streven om het duale (plagiaten) denken te zuiveren van indrukken uit de wereld en in stilte te geraken, zo de meest innerlijke tendens van onze ware natuur gewaarworden door niet alleen te fysiek te zien maar dit in stilte te beleven.
De schoonheid van onze sexualiteit (religie) het herverbindende vermogen is de werkelijkheid der dingen, het is de energie die uit gaat vanuit het hartcentrum, het 'Wezen Zelf'. Het niveau van begrijpen is wat niet begrepen kan worden met ons denken maar in elke hart tot haar ontwikkeling komt.

Kunst is dan ook het streven om het denken te zuiveren van indrukken uit de wereld om in stilte te geraken, ten einde de meest innerlijke tendens van onze natuur duidelijk te kunnen waarnemen en enigszins zichtbaar te maken op het niveau van begrijpen voor de werklijke kunstnaar in ons die tot leven komt maar nimmer in al haar omvang gegrepen kan worden. (Hermes)

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties