Grave

Komt het nog goed? - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

In drie kranten en twee opiniebladen kwam ik de vraag tegen of het ooit nog goed zou komen in Nederland. Ik dacht eerst dat het over het coronavirus ging, maar al lezend bleek het over racisme te gaan. En niet alleen over kleur, over wit en zwart, met eventueel bruin als tussenvariant, en geel voor onze Aziatische vrienden. In dit verband wordt 'rood' nogal eens vergeten. De roodhuiden uit de vroegere cowboy- en indianenverhalen. Op de HBS kreeg je dit rijtje met verschillende mensenkleuren als huiswerk mee om uit je hoofd te leren. Ergens in mijn achterhoofd heb ik iets dat daar ook kenmerken bij hoorden, maar dat ben ik vergeten. Ook over de plaats van anders gekleurden in onze maatschappij.

Op mijn achtste jaar kwam ik in aanraking met een jongen die in onze klas kwam. Jan Ruba. Uit Bogor, op Java. Met een bruine huid. Dat was best bijzonder. Maar als kind ben je daar vlugger aan gewend dan aan het feit dat hij niet kon voetballen. Dat was jammer. Vooral omdat er op de andere school in het stadje Aardenburg een heleboel bruine jongens kwamen. Uit Ambon. Daar raakte je ook snel aan gewend. Vooral omdat ze zo verrekte goed konden voetballen. De rest van mijn lagere schooltijd heb ik nooit meer een schoolvoetbaltoernooi op Koninginnedag gewonnen.

In Nederland zijn we dus al decennia bekend met mensen die een andere huidskleur hebben en waarmee we samenleven. Bij tijd en wijle werd onze samenleving opgeschrikt door uitvallen van woede door onze anders gekleurde medeburgers. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ging het er in de Verenigde Staten heftig aan toe. Het begrip rassenrel deed haar intrede. Het waaide over naar Europa en hier werd door de oudere familieleden van de jongens van die andere school in ons stadje, een school bezet en een trein gekaapt. Traumatische gebeurtenissen in een tijd waarin de tapijten in de kamers groot genoeg waren om zaken onder te vegen.

We zijn nu ruim vier decennia verder. Het ontluiken van het zelfbewustzijn van mensen met een andere kleur is steeds, als een processie uit Echternach, gegroeid. Regelmatig sloeg de vlam in de pan. George Floyd, een crimineel uit Minneapolis, werd door een agent bij zijn arrestatie door verstikking om het leven gebracht. Een agent met een lijst vol delicten vermoordt een zwarte man met een strafblad vol drugs en een roofoverval. Een bizarre ontmoeting die de wereld schokte.

Een gebeurtenis die als een lavastroom over de wereld gleed. Naar de Dam in Amsterdam, de studio van Voetbal Inside en zelfs tot ver in onze geschiedenis doordrong. Naarmate de stroom zich uitbreidde, werden ook de tegengeluiden groter. Standbeelden en straatnamen. Schilderijen en voetballers. Een grote loep wordt over ons landje gelegd. Een loep die over de hele wereld past. Op iedere hoek van de straat hangen denkbeeldige spiegels om je geweten in te bekijken. Woorden worden afgewogen op schaaltjes waar anders medicijnen in mg liggen.

Komt het nog goed?

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties