Grave

Het Stoofhuis, woonzorglocatie voor mensen met geheugenproblemen

'Kleinschalig met zorg op maat'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Voor veel Gravenaren is dat mooie gebouw aan de Stoofweg, in de buurt van de huisartsenpraktijken en de apotheek, nog een onbekende opvulling van de wijk. Arena was nieuwsgierig en belde op en later aan. Na een zeer gastvrije ontvangst door locatiemanager Yvonne van Dijk gingen de ogen van uw verslaggever blij verrast open. Blij over de zorg die er aan de afzonderlijke mens wordt besteed en verrast door de ruimte, zowel binnen als buiten. Yvonne vertelt.

"Op mijn achttiende ben ik de opleiding voor de zorg ingegaan. Op Dekkerswald. Daar ben ik ook blijven werken. Sorry dat ik het zeg, maar ik had een vreselijke leidinggevende. Ik dacht: 'Dit kan ik beter.' Daar had ik echter nog wel wat meer opleiding voor nodig. Dus op naar Nijmegen voor de opleiding HBOV. In Wanroy ben ik daarna als afdelingshoofd begonnen. Alles wat ik had geleerd kon ik nu in de praktijk brengen. Met 24 bewoners. Ik houd er van om mensen iets te leren, te coachen. Samen iets voor elkaar te krijgen. Samen goede zorg verlenen. Voor mij houdt dat in dat je goed naar de persoon kijkt. Die mens in zijn waarde laten. Op dit moment hebben we iemand die zijn leven op een boerderij heeft doorgebracht. Hij geniet hier van het verzorgen van de kippen. Een mevrouw is purser geweest. Die kun je geen groter plezier doen dan ze netjes opmaken, lippen stiften en natuurlijk een shawl om. Ze blijft purser. Ze hoeft ook niet te veranderen."

Yvonne van Dijk is een enthousiast mens. Ze straalt helemaal als ze aan het vertellen is: “Als locatiemanager voelt dit aan als mijn eigen huis. Ik moet dan ook alles regelen voor een enthousiast team van 24 mensen. Van een kapot stopcontact tot de maaltijden. Maar vooral de zorg aan onze bewoners. Ik wil ze goed leren kennen, zodat ik weet welke zorg ze nodig hebben." De in Gennep geboren, maar al jaren in Cuijk woonachtige Yvonne werkte 22 jaar als leidinggevende voor Pantein. "Met mensen die er al een heel leven op hebben zitten. Mooi werk, mooie gesprekken gehad. Over het leven. Vooral over vroeger."
Toen er bij Pantein bezuinigd moest worden besloot Yvonne er weg te gaan. Een goede beslissing. "Ik was niet meer Yvonne van Pantein, maar werd weer gewoon Yvonne." Ze lacht, iets wat in het gesprek vaker gebeurt. Yvonne is van het optimistische soort mens, die volop geniet als ze in een woonkamer een groepje bewoners samen met een spel op het beeldscherm bezig ziet. "Ik ben bij Vilente in Wageningen gaan werken. Er ging een wereld voor me open, die ervoor zorgde dat ik mezelf weer helemaal terug vond. In deze sector is het belangrijk dat onze bewoners ons blij zien. Daar worden zij ook blij van. Na Wageningen kwam ik in contact met Dagelijks Leven. Een organisatie met woonzorglocaties in diverse plaatsen in Nederland. En die vroegen me om locatiemanager in Grave te worden. Sinds 1 april jongstleden ben ik hier aan het werk. Voor mensen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies. We hebben hier maximaal 21 bewoners."

Dagelijks Leven. Gewoon, als thuis.
Uit de brochure van Dagelijks Leven: 'De huizen van Dagelijks Leven zijn kleinschalig en gezellig en we werken met een klein team van zorgprofessionals. Dat maakt het voor onze bewoners vertrouwd en geeft hen een veilig gevoel. De huizen staan midden in de wijk, op mooie locaties, en hebben allemaal een tuin. Wonen in een huis van Dagelijks Leven is voor iedereen mogelijk, ook voor mensen met alleen een AOW.'
Yvonne laat me het Stoofhuis zien. De twee ruime woonkamers, de 20 studio’s, met bed, en veel ruimte voor een persoonlijke inbreng zoals een lekkere luie stoel, een tv en noem maar op. Bij iedere studio is een eigen badkamer. Er is ook een studio voor twee personen. Familie, vrienden en bekenden zijn altijd welkom.

Yvonne: "We hebben voor iedereen een persoonlijk dagprogramma. Mensen met dementie hebben ook veel structuur nodig. Dat betekent dat we een vast dagritme hebben, waarin ieder zijn eigen programma kan invullen. We koken alles zelf. Vers. Met kruiden uit eigen tuin. In de keuken ruikt het overheerlijk. Het weekmenu hangt aan de muur." "'s Middags eten we warm. 's Avonds brood en soep. Met een kroketje of worstje", vertelt de kok(kin). Beneden is de wasserij. Ook daar enthousiaste medewerkers: "Alles moet kraakhelder en schoon zijn."
Het zit allemaal goed in elkaar in Het Stoofhuis. Toch zit Yvonne nog volop plannen. Maar eerst wil ze haar grote wens kwijt: "We zijn volop op zoek naar vrijwilligers. Voor onze bewoners. Voor de jus op de aardappelen, de slagroom op de taart. Mensen die willen helpen. Met een wandelingetje, voorlezen, een liedje. Of gewoon er zijn in de avonduren om samen een kopje thee of koffie te drinken. Een glas fris met chips. Je maakt een medemens er zo gelukkig mee. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Een potje jeu de boules? We leggen een baantje aan. Komen kleuren, filmpje kijken, bingo? Gezellig. Dus heeft u nog wat tijd voor een ander over, mail dan alstublieft naar y.vandijk@dagelijks-leven.nl

Een groepje bewoners komt terug van het bewegen bij Laco. Een ijsje ligt al klaar. Yvonne ontvangt hen met open armen. "Vergeet je de vraag om vrijwilligers niet?" roept ze bij het afscheid.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties