Grave

Kindje - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté


Lange tijd zijn we er waarschijnlijk van uitgegaan dat je spelenderwijs een kindje kreeg. En dan ging het leven verder. Met drie in plaats van twee. Allerlei dingen veranderden wel, maar dat merkte je vanzelf. Zo’n kindje groeide gewoon op en werd groot.

Maar owee. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat dit allemaal niet zo goed was. Dat dit drastisch moet veranderen. Er moet, voordat je aan kinderen “gaat beginnen” eerst van alles en nog wat geleerd worden. De aanstaande ouders moeten leren wat er allemaal op hun pad komt als ze eenmaal een kind hebben. Ze moeten uitgebreid les krijgen in de veranderingen in hun leven. Ik las het in een krant. Maar die heeft vrouwlief Ria inmiddels met het oud papier meegegeven. Dat krijg je ervan als je van tevoren geen duidelijke afspraken maakt.

Maar goed, terug naar de aanstaande ouders. Die moeten vóór er een doosje, netjes verpakt, met een vruchtbaarheidsmeter, kan worden aangeboden, eerst een fikse cursus volgen. Wat kom je allemaal tegen als je een kind hebt? Wat verandert er allemaal. En nog een boek vol andere vragen, goed voor nieuw cursusmateriaal en dito cursusleiders, met veel cursisten. M/V.
Hoogleraar Klinische Psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit heeft al een gesprekspunt uitgediept: “Om overmatig gebruik van sociale media in het gezin te voorkomen, moeten stellen daar nog vóór de geboorte van een kind afspraken over maken”. Ik zie het al voor me. Twintigers, pas getrouwd, even eten bij de Chinees gehaald, want druk, druk, druk, zitten te happen. Met de smartphone in de hand. “Ga volgende keer ergens anders eten halen”, zegt Marieke, “met dit Chinees eten is het veel te lastig appen”. “Ja, doei, de Chinees zit vlak bij mijn…godver, wees nou eens even stil aan tafel. Ik ben net een afspraak aan het maken voor de bierreis naar…”.

Jan Derksen in het AD: “Kinderen ontwikkelen massaal emotionele problemen, depressies, adhd en gedragsproblemen, zo blijkt uit een studie uit 2014”. Derksen en zijn onderzoeksgroep gaan op bezoek bij ouders en kinderen in Nijmegen-Noord om ze te ondervragen welke problemen ze ervaren met digitale schermapparatuur. “En we gaan op zoek naar oplossingen. Is het bijvoorbeeld een goed idee om het aantal keren per dag dat iemand zijn mail mag checken, te beperken tot twee?” Maar ook de ouders krijgen een sneer van Derksen: “Een moeder die een baby de borst geeft, moet niet gaan zitten appen”.

Zware tijden breken aan. Misschien moeten we het idee van Arjen Lubach omhelzen: “Geen kinderen krijgen is beter voor het milieu”. Dat hadden Adam en Eva beter bedacht. Dan waren er nu nergens problemen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties