Grave

Kindermoestuin Totomaat Grave: een leuke en leerzame plek

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Verscholen tussen de Mgr. Borretweg en de Graafsche Raam in Grave ligt kindermoestuin Totomaat. Al voor het vierde jaar op rij hebben 23 kinderen daar een eigen moestuintje. Soms alleen, soms samen met iemand anders. Vrijwilliger Cris Melsen begeleidt en helpt hen bij het onderhouden van hun tuintjes.

Het idee voor de kindermoestuin komt van Léon Salet, die op de achtergrond nog actief is. In 2016 is het project opgestart vanuit een leefbaarheidsbudget van de gemeente Grave. Dit jaar was de subsidieaanvraag te laat ingediend, waardoor het erop leek dat Totomaat dit jaar niet door kon gaan. Daarop heeft Cris meerdere bedrijven aangeschreven. “Uiteindelijk kwam alleen Mooiland over de brug”, vertelt hij. “We hebben duizend euro ontvangen. Dat was hard nodig, want in de winter heeft de kindermoestuin de nodige stormschade opgelopen. Daar is een groot deel van het budget aan opgegaan.”
Om die reden hoopt Cris toch nog wat geld bij de gemeente los te kunnen krijgen. “We hebben nog zo'n vierhonderd euro nodig om het seizoen af te kunnen maken”, licht hij toe. “Op het moment hebben we niet genoeg geld om voor alle kinderen zaadjes te kopen. Eigenlijk krijgen ze allemaal elk jaar aardbeien en komkommer, maar dat hebben we nu onderling moeten verdelen.”

'Minimaal eens per week'
Totomaat heeft op het moment 23 deelnemers. “De kinderen komen verspreid over de weekdagen”, legt Cris uit. “Ze hebben een eigen tuintje of samen met iemand anders. Deelname is volledig gratis. De afspraak is wel dat ze minimaal eens per week komen om hun tuintje te onderhouden. Dat was afgelopen periode iets anders vanwege de coronamaatregelen, maar nu de scholen weer begonnen zijn verwacht ik ze elke week. Het is jammer als ze een tuintje bezet houden waar iemand anders veel plezier aan kan beleven.”
Tijdens het gesprek met Cris zijn de aanwezige jongens druk in de weer met hun moestuintje. Af en toe komen ze een vraag stellen. Bijvoorbeeld hoe diep de radijsje geplant moeten worden. Ook vinden ze het leuk om mee te luisteren. Het is duidelijk dat ze dol zijn op Cris, die zorgt voor een leuke en leerzame plek.

'Er gebeurt altijd iets'
De 11-jarige Viggo heeft voor het tweede jaar een tuintje. “Met aardappels, tomaten, paprika”, somt hij op. Als de groenten rijp zijn, geeft hij ze aan zijn moeder. “Die maakt er maar iets lekkers van”, lacht hij. “Het is erg leuk om hier te zijn. Je verveelt je echt nooit. Er gebeurt altijd wel iets.” Niek (10) is het daar helemaal mee eens. “Je bent eerst met je tuintje bezig en daarna ga je 'klooien'. Dat is heel leuk.”
Joey (11) komt bijna elke dag naar zijn tuintje kijken. Ook zijn jongere broertjes Jessy (9) en Jaye (7) zijn er regelmatig te vinden. “Als ik op de BSO ben dan kan ik hier makkelijk naartoe, maar ook vanuit thuis”, vertelt Joey. “Ik heb in mijn tuintje bijvoorbeeld aardappels, komkommer, heel veel bloemen zoals gladiolen, aardbeien en zelfs een jonge eik. De geoogste groenten eten we thuis op. Het is heel leuk om hier te zijn en met elkaar dingen te doen. Vooral fikkie stoken in de vuurkuil of zwemmen in de zomer.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties