Grave

Extra ondersteuning en middelen van harte welkom

Al vijf jaar kindermoestuin Totomaat in Grave

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - Kindermoestuin Totomaat in Grave is opgericht in 2016. Initiafnemer Léon Salet kreeg voor zijn plan een leefbaarheidsbudget toegekend waarmee hij de mogelijkheid had om zijn idee tot uitvoer te brengen. De graafmachine werd geregeld, het hekwerk besteld en de puls geslagen. Kortom, de handen werden door vele vrijwilligers uit de mouwen gestoken. Verscholen tussen de Mgr. Borretweg, Burg. Ficqlaan en de Graafsche Raam verrees een heuse moestuin. Kinderen mochten de naam bedenken: Totomaat. De officiële ingebruikname was op dinsdag 1 februari 2017.

Vijf jaar later mag de kindermoestuin het eerste lustrum vieren. "We zijn in die tijd mooi gegroeid", stelt Léon. "De grote strijd tegen het onkruid lijkt te zijn gewonnen. De kinderen genieten van de verwondering voor al wat er groeit en van het gezonde leven in de natuur. Het is een flinke maar leuke uitdaging om de 24 kinderen te helpen. Gelukkig hebben we Cris Melser als vast gezicht. Zijn tomeloze energie en enthousiasme maken dat de moestuin body krijgt en stabiel is geworden. Hij betrekt de kinderen bij al wat groeit en bloeit. Daarnaast hebben we het geluk dat naast Totomaat een dierenparkje is. De kinderen mogen eieren rapen en maken hertenbevallingen mee. Dat gun je toch ieder kind? Bij slecht weer kunnen we schuilen in een mooi opgeknapte pipowagen. Geloof mij maar als ik zeg dat we met vol enthousiasme het nieuwe seizoen tegemoet gaan."

Aanmelden
Kinderen vanaf 8 jaar tot en met 11/12 jaar kunnen zich aanmelden voor het nieuwe seizoen. Deelname is gratis. Per tweetal krijgen ze een stukje grond toegewezen waar ze van alles in kunnen planten of zaaien. Cris helpt hen daar waar nodig is. Aanmelden kan bij Léon of Cris. Loop 's middags gewoon een keer naar de moestuin om meer informatie in te winnen. Bij interesse krijg je een inschrijfformulier waarop de afspraken staan.

Donatie
De kindermoestuin heeft van de gemeente Grave een subsidie van 400 euro ontvangen voor 2021. "Dat is aan de krappe kant", vervolgt Léon. "We maken de nodige kosten voor gereedschap, brandstof voor de aggregator en enkele andere posten. Zeker bij een hete zomer zal het schrapen zijn. Toch zijn we blij dat we dit gekregen hebben, maar het aantal kinderen dat kan deelnemen is iets beperkter. Daarom hopen we op een aantal donaties, zodat we ook dit jaar op volle toeren kunnen draaien. Hierbij een oproep voor extra middelen."

Extra begeleiding
Om Totomaat en de begeleiding van de deelnemers nog beter te maken, doen Léon en Cris een beroep op mensen uit Grave die hier graag aan bij willen dragen. "Je bent lekker buiten in de gezonde buitenlucht bezig", licht Léon toe. "Je bent met elkaar, maar toch in een eigen ruimte. Je kunt jouw kennis delen met kinderen. Je kunt samen met ze de verwondering en bewustwording van de natuur delen."

Ben je of ken je iemand die dit wel aanspreekt? Schroom niet en kom een keer kijken bij de kindermoestuin. Totomaat ligt in het park achter de basisschool aan de Mgr. Borretweg. Cris en Léon zouden erg blij zijn met extra handen. Je kunt ook contact opnemen via totomaatmoestuin@gmail.com. Laat van je horen en meld een kind aan, doe een donatie of help mee in de ondersteuning.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties