Grave

Kiezen is kniezen - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Stel je eens voor, je staat in de rij van een ijscokraam en tijdens het wachten kijk je naar de verschillende smaken ijs in de vitrine. Je móet 1 smaak kiezen. Wat zal het zijn? Pistache? Aardbeien? Na een tijdje ben je aan de beurt en je kiest yoghurt-amarenen. Je proeft het ijsje en wat blijkt… het smaakt naar stront! Yep, je raadt het al, precies het gevoel wat tijdens de verkiezingen op komt.

Eerlijk gezegd ben ik politiek gezien een amateur. Mijn kennis komt voort uit het lezen van Nu.nl, het kijken naar Jinek en soms het luisteren van een interview op Radio 1. De programma’s van de politieke partijen heb ik met een schuin oog gelezen. Onbewust ga ik uit van stereotypen. De VVD is voor de geldwolven, het CDA voor de boeren, GroenLinks voor de tree-hugging hippies en SP’ers zijn communisten. Lekker naïef, lekker duidelijk. Politici zijn ook op een negatieve manier in het nieuws geweest, zodat het lastig is om de Messias te herkennen die ons land komt redden. Dus wat te stemmen? Het voelt toch als het weggooien van een oude sofa, precies dezelfde terug kopen bij een kringloopwinkel en aan iedereen beweren dat je een nieuw interieur hebt. Weet je, misschien moeten we alle doorleefde politieke knarren van het speelveld wegvegen en vervangen door jonge, enthousiaste leiders. Niet alleen schoon schip maken, maar compleet nieuwe boot bouwen.

En dan nog iets. Zelf woon ik in de gemeente Grave, waar naast de landelijke verkiezingen, ook de vraag wordt voorgelegd; vind jij dat gemeente Grave zelfstandig moet blijven of moet opgaan in een gemeentelijke herindeling? Lastige keuze. De gemiddelde inwoner denkt het wel te weten, maar ik denk dat slechts een enkeling het bestuurlijke en financiële inzicht heeft om te kunnen voorspellen welke keuze over 20 jaar het beste bleek te zijn. Ik dus ook. Je kan mij honderd lijstjes voorschotelen met eurotekens en voorspellingen, ik kan (en wil) het niet controleren. De vraag of de gemeente Grave gezond genoeg is, kan ik alleen opmaken van nieuwsberichten en de fameuze ‘ingezonden berichten’. Sorry hoor, als ik alles bij elkaar veeg springen de tranen in mijn ogen. Stel je bent in 2019 in Grave komen wonen en je wilt je verdiepen in de Graafse politiek. Je leest braaf de Arena Lokaal om te weten wat er leeft. Dan zie je de teksten “Leugen en bedrog vieren hoogtij”, “Laat je stad niet verkwanselen”, “Zwetskloot” en “Een zinkend schip”. Dan krijg je als nieuweling toch de neiging weer terug te verhuizen? Of de ingezonden stukken als tegenreactie op andere ingezonden stukken, ook zoiets. Je krijgt het idee van pas gescheiden ouders die alleen communiceren door berichten te sturen, omdat ze te emotioneel zijn om elkaar in real-life te spreken. Ondertussen staan de kinderen boos en teleurgesteld aan de zijlijn, stiekem hopende dat hun ruziënde ouders weer bij elkaar komen en weer wordt zoals vanouds, maar diep in hun hart beseffen ze dat die tijd voorgoed voorbij is.

Tja, dan is er nog maar één laatste ding te doen voor het gezin. Half maart nog even lekker een ijsje halen in de stad…

Kenneth Steijvers

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties