Grave

Kerst en zo - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

In eerdere columns heb ik wel eens laten merken dat Kerstmis niet zo mijn feest is. Maar ja, tijden veranderen. De kleinkinderen zijn de kinderjaren ontstegen en maken van de Kerst een soort Sinterklaas. Inclusief cadeautjes met verrassingen. Aan hun plezier heeft mijn hart zich aangepast.

Dat neemt niet weg dat ik het op andere plaatsen dan bij de kerstboom van de kleinkinderen, gewoon nog steeds een zooitje vind in de wereld. Oorlog, verdenkingen, fake news (om het maar eens met een goed Nederlands woord te zeggen), hongersnood, droogte en overstromingen, gele hesjes, klimaatmislukkingen en heel veel verwarring zijn de geschenken die de internationale gemeenschap onder onze boom pleurt.

En dan zo iets als “de beurzen gaan een paar dagen dicht met Kerstmis”. De nieuwe goden in de heidense wereld van het geld verdienen met geld. Ik heb er nooit wat van gesnapt en zal dat ook nooit doen. Je hebt wat gespaard en geeft je spaargeld aan een bedrijf dat op de beurs genoteerd staat. De waarde van het geld van dat bedrijf schommelt nogal. Ik probeer het nu mezelf uit te leggen. Neem Ajax, een voetbalclub. Die is beursgenoteerd. Als je daar je spaarcentjes inzet heb je een aandeel. Is dat een groot bedrag, heb je meer aandelen. Tot zover snap ik het zelf ook nog. Maar dan verliezen ze drie keer na elkaar, raakt de spits geblesseerd, loopt de voorzitter weg van zijn vrouw en dan heb je gedonder: de waarde van het aandeel zakt. Je ingelegde centjes verdampen, samen met de liefde van de voorzitter en zijn vrouw. Een paar maanden later wint Ajax de Champions League. Bovendien worden twee spelers duur verkocht. En hup, daar stijgen de aandelen weer. Er zijn mensen die van dit spelen met roulette op de beurs hun beroep hebben gemaakt.

Tenslotte de voedingsindustrie. Met Kerst zijn vreed- en vreetzaam synoniemen. In oorlogsgebieden worden de wapens even neergelegd, zodat de doden netjes begraven kunnen worden, en in de winkelindustrie wordt het voedsel in grote Postcodeloterijvrachtwagens aangevoerd. Je mag je boodschappenlijstjes van te voren al inleveren, anders kunnen de winkels het niet meer aan. Aan de donkere achterzijde van dit grote vreetgeweld halen mensen stilletjes een pakketje op bij de plaatselijke voedselbank.

Kerstmis, de tijd waarin het verschil tussen rijk en arm het meest tot uitdrukking komt. Waarin de plannen om die afstand te verkleinen smelten als het grote plateau ijs met een harde chocoladelaag, door een klein beetje hete chocolade.
Kerstmis, de tijd waarin we de lange latten in berglanden met veel sneeuw onderbinden en ons de après-ski niet laten ontnemen. De thuisblijvers hebben al gecheckt of er nog genoeg benzine in de tank zit. Morgen moeten we naar de woonboulevard.

Ik wens jullie hele fijne dagen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties